Súlyos a kanyarójárvány Ukrajnában: idén már tizenegyen haltak meg

2019.03.18. 14:33

Idén már 11-en haltak meg kanyaróban Ukrajnában, legutóbb múlt pénteken egy 9 éves kislány a nyugat-ukrajnai Rivne megyében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint tavaly a szomszédos országban volt a legrosszabb a helyzet, hiszen 16-an haltak meg a járványban, míg Európában összesen 72-en. 

Az előzetes információk alapján a 9 éves kislány nem volt beoltva kanyaró ellen. Rivne megyében az év eleje óta ő már a harmadik halálos áldozata a kanyaró okozta szövődményeknek.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a múlt héten Ukrajnában 2146-an betegedtek meg kanyaróban, 1044 felnőtt és 1102 gyerek. 2018. december 28. és 2019. március 14. között összesen 30 794 új beteget regisztráltak, 13 825 felnőttet és 16 969 gyereket.

A kép illusztrációForrás: --

Kijevben is sok a kanyaróval fertőzött beteg

A megbetegedések számát tekintve korábban listavezető Lviv megyében február 1-je óta heti átlag 10 százalékkal csökkent az új esetek száma. Az elmúlt héten a felével csökkent az újonnan regisztrált betegek száma Vinnicja megyében is. Az egészségügyi tárca közleménye szerint ebben a két nyugat-ukrajnai megyében intenzív védőoltási kampány zajlik a kanyaró megfékezése érdekében. Nőtt viszont az új esetek száma Kijev, Hmelnickij, Ternopil, Dnyipropetrovszk és Harkiv megyékben, valamint a fővárosban, Kijevben. Az elmúlt héten éppen a fővárosban regisztrálták a legtöbb új kanyarós beteget.Tavaly Ukrajnában 16-an haltak bele a kanyaróba, 12 gyermek és 4 felnőtt, és összesen 54,5 ezren betegedtek meg. Ezzel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Ukrajnában messze a legrosszabb a helyzet Európában, ugyanis a kontinensen regisztrált kanyarós megbetegedések több mint felét Ukrajnában jegyezték fel. Európában tavaly összesen 72-en haltak bele a betegségbe.