Bizonyítható, hogy az ENSZ migrációs csomagját kötelezővé akarják tenni

2019.03.18. 14:10

Kézzelfogható bizonyíték van arra, hogy vannak olyan elkötelezett pártfogói az ENSZ migrációs csomagjának, akik azt jogilag kötelezővé akarják tenni minden európai uniós tagállam számára – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU-tagországok hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: nyilvánosságra került egy titkos dokumentum, amely szerint az Európai Bizottság jogi szolgálata azon dolgozik, hogy milyen hivatkozásokkal lehet elérni a migrációs csomag kötelezővé tételét.

Komoly és elkötelezett munka folyik tehát, hogy megtalálják a jogalapot, hogyan lehet „hosszú, körmönfont” jogi érveléssel azt állítani, hogy a migrációs csomag mégiscsak kötelező a tagállamokra nézve. Magyarország világos meggyőződése azonban, hogy a csomag nem rendelkezhet semmiféle jogi kötőerővel – tette hozzá.

Noha a dokumentum, amelyben mintegy nyolcvanszor szerepel a kötelező szó, nem az Európai Bizottság szándéka szerint került nyilvánosságra, a bizottság elismerte a létezését.
Magyarország világos meggyőződése, hogy a csomag nem rendelkezhet semmiféle jogi kötőerővel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Stef Blok holland külügyminiszter az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsának brüsszeli ülésén 2019. március 18-ánForrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Elmondta, azt is: az Európai Bizottság egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy az unió fejlesztési politikáját a migrációs csomag célkitűzései alapján kelljen végrehajtani. Ezt azt jelenti, hogy az adófizetők pénzét fejlesztési források formájában a migrációs folyamatokat inspiráló forrásokra kell költeni. Azt is magában foglalja, hogy a tagországoknak hozzá kell járulniuk az EU céljainak megvalósításához, beleértve a globális migrációs csomag végrehajtását is.

Brüsszel jogilag kötelezőnek szánja a dokumentumban foglaltakat. Látszik, hogy Brüsszelben vannak pártfogói és végrehajtói a migrációs csomagnak, ugyanis "ritkán szokott elfordulni, hogy ilyen jogi vélemények ne megrendelésre, feladatszabás nélkül készüljenek" – mondta.

Ez azt jelenti, hogy a csata nem ért véget, sőt új csata kezdődik a brüsszeli titkos bevándorláspárti tervekkel szemben. Magyarország továbbra is kitart amellett, hogy a globális migrációs csomagnak egyetlen szavát vagy mondatát sem hajlandó végrehajtani – fogalmazott.