TEK: Néhány órát volt Budapesten az ausztrál mészáros

2019.03.19. 18:52

Csak néhány órát tartózkodott Budapesten az új-zélandi terrorcselekmény elkövetője, és a Terrorelhárítási Központ eddigi ismeretei szerint ezalatt nem lépett kapcsolatba senkivel.

A TEK közleményében leírta, hogy Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án reggel érkezett Romániából a Kőrös Intercity menetrend szerinti nemzetközi vonatjárat utasaként a budapesti Keleti Pályaudvarra, majd néhány órával később továbbutazott Ausztriába.

Brenton Tarrant, az "ausztrál mészáros"Forrás: MTI/AP/Alleged Shooter's Video/-

Ellenőrzött információk szerint az ausztrál férfi 2018 októbere és decembere között több európai országban is megfordult, Bulgáriában, Romániában és Ausztriában is járt.Az érintett országok partnerszolgálataival kooperálva a TEK továbbra is együttműködik Tarrant tevékenységének felderítésében.

Hétfőn a TEK azt is közölte, hogy a férfi terroradatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett.

Brenton Tarrant a bíróság tárgyalótermében 2019. március 16-ánForrás: MTI/EPA/SNPA Pool/Martin Hunter

A pénteki christchurchi támadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült.Az ausztrál merénylőről - aki átalakított félautomata fegyvert használt - kiderült, fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda nevét is feltüntették.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK