Nem válaszol Márki-Zay Péter a botrányos ügyeivel kapcsolatos kérdésekre

Márki-Zay Péter
Budapest, 2018. május 1. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Momentum Harcra Magyar! Tüntetés a jövőnkért! címmel szervezett tüntetésén a Kodály köröndön 2018. május 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Ahogy lapunk már többször beszámolt róla, Márki-Zay Péter és felesége, Vincze Felícia A Te Szülésed Kft. nevű bábacégéhez számos botrány köthető. Felmerült az adóelkerülés gyanúja, illetve az is köztudott, hogy több, a hódmezővásárhelyi polgármester felesége által lebonyolított szülés végződött csecsemők halálával. Márki-Zay Péter az adóelkerülési ügyeivel kapcsolatosan nemrég a közösségi oldalán bonyolódott kínos magyarázkodásba, de az igazság kiderítése sokkal könnyebb lenne, ha időközben nem törölték volna A Te Szülésed Kft. honlapját. Az Origo Márki-Zay Péter álfüggetlen hódmezővásárhelyi polgármester botrányai kapcsán megkereste az érintettet is. A polgármester azonban nem volt hajlandó válaszolni lapunk kérdéseire.
Vágólapra másolva!

A bábacég honlapjának a törlése nagyon megnehezíti az igazság kiderítését.

Az Origo ennek ellenére mégis kísérlettet tett erre, és a Márki-Zay Péterhez köthető botrányos ügyekkel kapcsolatosan az alábbi kérdéseket küldtük el e-mailben a hódmezővásárhelyi polgármesternek:

  • Miért törölték A Te Szülésed Kft. honlapját? Van ennek köze az adóelkerülési, illetve a több csecsemő halálával végződő botrányokhoz?
  • Ha egy szülés 2016 májusától 180.000 forintba került, abban az évben pedig 60 szülésre került sor, akkor 2016-ra 10.800.000 forint kellett volna legyen a cég árbevétele. Ennek ellenére az elérhető cégadatok szerint miért csak 5.564.000 forint van feltüntetve bevételként? A maradék, egész pontosan 5.236.000 forint hol van?
  • 2017-ben, 180.000 forintos ár mellett 68 szülésre került sor. Ennek alapján 12.240.000 forint kellett volna legyen a bevétel, de a cégjegyzékben csak 6.500.000 forint szerepel. Hol van a maradék 5.739.000 forint?
  • Igaz az a feltételezés, hogy 2016-ban és 2017-ben azért kevesebb az árbevétel, mert a szolgáltatások egy része után nem adtak számlát? Azaz elkerülték az adófizetést?
  • Ön azt írta közösségi oldalán, hogy „a feleségem praxisában szült MINDEN EGYES ÉDESANYÁRÓL és minden nála született kisdedről teljes dokumentáció van”. Akkor miért van az, hogy a tárgyaláson jelen lévő 24.hu azt írja: „a bíró szerette volna látni a szülészeti cég – A Te szülésed Kft. – szerződését a vádlottakkal, de a szülésznő – Márki-Zayné – azt felelte, hogy »az már nincs meg«.” Kérem, oldja fel ezt az ellentmondást.

Márki-Zay Pétertől a felmerülő kérdésekre sajnálatos módon nem kaptunk válaszokat.

Márki-Zay Péter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Úgy látszik, hogy az álfüggetlen polgármester nem szereti, ha a sajtó feszegeti a számára kínos témákat.

Ennyit arról, hogy ő fellép a korrupció és a más jellegű visszaélésekkel szemben.

Az Origo mindezek ellenére is tájékoztatni fogja a közvéleményt Márki-Zay zűrös ügyeiről.

Lapunk írta meg elsőként, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester és felesége, Vincze Felícia A Te Szülésed Kft. cégének pénzügyei nem tükrözik a valóságot, a beszámolók ugyanis elrejtik a bevételek majdnem felét.

Vélhetően

Márki-Zayék célja az volt, hogy a bevételek egy része után ne kelljen adózniuk.

Ez pedig adóelkerülésnek minősül.

Az otthonszüléseket lebonyolító cég honlapját is egyrészt azért törölhették, hogy ne derüljön ki az igazság azzal kapcsolatosan, mennyi adó befizetését kerülhették el.

Másrészt a honlap elérhetetlenné tételének az is lehet az oka, hogy több csecsemő meghalt azok közül, akiknek a megszületését Márki-Zayné Vincze Felícia vezette le.

Az egyik ilyen ügyben a bíróság kihallgatta Márki-Zay Pétert is.

Valószínűleg ezen botrányok miatt mondhatott le 2017 decemberében Márki-Zay Péter A Te Szülésed Kft. ügyvezetői tisztségéről, hiszen nagyon kínos lett volna számára, ha a választási kampányban kiderül, hogy ő egy ilyen, botrányt botrányra halmozó cégnek az ügyvezetője.

A cég korábban még elérhető honlapján szereplő adatok alapján a bábaszolgáltatás 2016. május 1-től fix áras volt: 180.000 Ft/szülés.

Forrás: ATESZULESED.HU

2016-ban 60 szülést vezetett le a cég. Azaz, ha mindegyiket 180.000 Ft-ért végezték el, akkor 10.800.000 Ft volt az árbevételük a 2016-os évben.

Forrás: ATESZULESED.HU

Az elérhető cégadatok szerint azonban

csak 5.564.000 Ft árbevételt tüntettek fel a 2016-os évre vonatkozó beszámolójukban.

Azaz a tevékenységük következtében keletkezett árbevétel közel fele, egészen pontosan

5.236.000 Ft nem látszik a cég pénzügyi adatai között.

2017-ben viszont már egész évben ez volt az árazás, és az arányok a valóság és a beszámoló adatai között ekkor sem változnak.

A már törölt honlapon azzal dicsekedtek, hogy 68 szülést vezetett le ebben az évben a bábacég, így a 180.000 Ft-os fix áron számítva 12.240.000 Ft-os árbevétel jönne ki.

Ehhez képest

a cégjegyzékben elérhető árbevételük 6.501.000 Ft, vagyis ismét közel a fele eltűnt az elvileg 68 szülésből összejött árbevételnek, egészen pontosan 5.739.000 Ft.

Forrás: ATESZULESED.HU

A fenti adatok alapján nagyon úgy tűnik, hogy az elvégzett szolgáltatások egy része után nem adtak számlát, így nem is számolták el azokat.

Amennyiben ez így van, akkor

ez minimum adóelkerülés, ami különösen botrányos Márki-Zay Péter esetében.

A hódmezővásárhelyi polgármester nemrég – szokásos módon – Facebook-bejegyzésben próbálta magyarázni a problémás időszakban épp általa vezetett cég bizonyítványát, arról győzködve a követőit, hogy a jelentős pénzbeli eltérés azért van, mert voltak, akik nem, vagy kevesebbet fizettek.

Magyarázatában számos logikai bukfenc van, például nem egyértelmű, hogy nem kerülték-e meg az adófizetést A Te Szülésed Kft.-nél.

Ráadásul

Márki-Zay Péter azt próbálta elhitetni, hogy felesége két éven át a szülések mintegy felét teljesen ingyen bonyolította le.