Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a székelyföldi március 15-i megemlékezésről, az EP választás tétjéről, de szóba került még az Európai Néppárt ülése, ahol a Fidesz lesz a fő téma.

A politikus beszámolt arról, hogy Székelyudvarhelyen ünnepelte március 15-ét, ahol több ezer ember jelent meg, hogy egy igazi magyar ünnepet tartsanak, a rendezvényen a település környékéről, Magyarországról, Székelyudvarhely testvérvárosaiból, de még Felvidékről is érkeztek emberek. Azt is kiemelte Németh Szilárd, hogy az eseményen például több kórus is összeállt, de ugyanígy tettek az erdélyi magyar pártok is, hogy közösen ünnepeljenek.

Mellettük még az erdélyi, székelyföldi egyházak is közösen emlékeztek, a római katolikusok, reformátusok, unitáriusok, akik mind megáldották a tömeget. Az is különleges volt, hogy a megjelentek mindegyike hitet tett Székelyföld területi autonómiája mellett, hozzátéve azt is, megértették az emberekkel, hogy május 26-án az EP választáson Székelyföld lakosainak is el kell menni szavazni, mert egy nagyon erős magyar képviseletre van szükség Brüsszelben, nem csak Európa és Magyarország megvédése, hanem a székelyföldi autonómia megvalósítása érdekében is.

Németh Szilárd, mint a megemlékezés főszónoka, beszédét felidézve elmondta, az üzenet az volt, a magyaroknak össze kell kapaszkodni határon innen és túl, beszélt még arról is az államtitkár, hogy a magyarok veszélyben vannak, mivel jelenleg egy Brüsszelből irányított birodalom kiépítése zajlik. Létkérdés, hogy mi és ki tudja garantálni Magyarország és Európa biztonságát, az európai nemzetek függetlenségét. Ez volt a kérdés a politikus szerint 1848-49-ben, amikor nem csak a Habsburg birodalom akaratát akarták a magyarokra rákényszeríteni hanem az akkori európai Szent Szövetség akaratát is, ami ellen fellázadtak az olaszok, az osztrákok, a németek, a franciák, hiszen senki nem akart egy birodalom alatt szenvedni, mindenki a saját országában akart, a saját elképzelései szerint, a saját nyelvét beszélve akart élni.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.