A magyar kormánypártok felszólítják Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselőt, aki előkelő helyen szerepel a párt EP- választási listáján, hogy haladéktalanul adjon választ a háza felújításával összefüggésben felmerülő kérdésekre. Ahogy arról az Origo is beszámolt, kiderült, hogy az MSZP-s kötődésű Szeviép több tízmillió forint értékben finanszírozta Ujhelyi szőregi házának felújítását.

Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője újságíróknak nyilatkozva kijelentette: újabb korrupciós botrány szálai bontakoznak ki a szocialisták háza táján.

Nacsa LőrincForrás: MTI/Kovács Attila

A politikus részletesebben is kifejtette az ügy lényegét: a szegedi botrányból már ismert Szeviép építőipari vállalat vezére, Barany Sándor azt vallotta, hogy mintegy 30-40 millió forint értékben újították fel Ujhelyi István házát. Cserébe az MSZP-s politikus – aki a szocialista kormányzás alatt az önkormányzati és településfejlesztési minisztérium, és a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára is volt – azt ígérte, hogy busás megrendeléshez juttatja a céget.

Ujhelyi István, MSZP-s politikusForrás: SZEGEDMA

A Fidesz és a KDNP választ vár, hogy a házfelújításon kívül még mit és mennyit kért Ujhelyi István a vállalkozóktól, pontosan hány tízmillió forintos házfelújítást végzett nála a Szeviép. Arra is kíváncsiak, hogy a házfelújítás mellett kapott-e mást is a cégtől, hány vállalkozóval vagy céggel volt még hasonló megállapodása, tőlük mit és mennyit kapott, illetve kik azok a szocialista politikusok, akik részesei voltak még ezeknek a bizniszeknek?

Kezdetektől erős a gyanú, hogy a 11 milliárdot lenyelő Szeviép Botka László és Ujhelyi István hathatós közreműködésével központi szerepet játszhatott akár az MSZP finanszírozásában– jegyezte meg Nacsa Lőrinc, aki szerint a szocialista politikusnak válaszolnia kell a feltett kérdésekre.

A kereszténydemokrata frakcióvezető újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nagyon fontos, hogy Ujhelyi István először tisztázza magát ezekben a kérdésekben, és ha bármi beigazolódik abból, amit a szeviépes vállalkozók állítottak, az MSZP-t terheli a felelősség, hogy mit kezd az EP-választási listájával.