Vágólapra másolva!
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma által kezdeményezett és támogatott Fenntarthatósági Témahét a szervező PontVelem Nonprofit Kft. által kiírt pályázatokkal folytatódik. A három tematikus pályázat elsősorban a fiatal generációt célozza meg. Az idei témahét kiemelt témáival összhangban a pályázatok a vízvédelemhez, a közösségi közlekedéshez és a köztéri szemetelés felszámolásához kapcsolódnak. Mindezt kreatív módon, szemléletformáló akciók segítségével, illeszkedve a Témahét óravázlataihoz. A gyerekek elsajátítják a tudást: rajtam is múlik az, milyen messze jutunk el a fenntarthatóságban. Innen már csak egy lépés, hogy szüleikkel is megértessék az üzenet fontosságát. S a gyerekek, és fiatalok ezt a lépést megteszik, hiszen a pályázatok cselekvésre ösztönöznek.
Vágólapra másolva!

A PontVelem szakemberei dolgozták ki a FOGADJ ÖRÖKBE EGY VIZES ÉLŐHELYET! pályázatot.

Ennek célja egy vizes élőhely forrás, patak, kisebb tó terepi felmérése, és az élőhely természet közeli állapotának visszaállítását célzó cselekvési terv készítése.

A feladat elkészítéséhez a kisvizes élőhelyeken lebonyolított, környezeti nevelési tanórák tapasztalata szükséges. Ismerni kell a térkép, a növény- és állathatározók, a hőmérő és a szűrők megfelelő használatát.
A Témahét közlekedéssel kapcsolatos témájához készült az UTAZZ VELÜNK! pályázat, a közösségi közlekedés népszerűsítésére.

A képen Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezetője látható a tavalyi nyertesekkel. Forrás: PontVelem

A diákoknak az általuk választott tömegközlekedési eszközzel - vonattal, busszal, villamossal - történő utazásukat kell megjeleníteni rajz, fotó, infografika vagy videofilm formájában.

Az Információs és Technológiai Minisztériummal való együttműködés eredményeként idén először, a TeSzedd! akciót a témahétre időzítették a szervezők. A tanárok-szülők-diákok közös kampányban való aktív részvételére országos pályázat kerül meghirdetésre.

A Fenntarthatósági Témahéten a regisztrált iskoláknak, diákoknak, osztályközösségeknek van lehe-tőségük a pályázni.

A szervezők úgy alakították a pályázati eljárásokat, hogy ne legyen nehéz pályá-zatot benyújtani.

A diákok plusz tudáshoz is hozzájutnak pályázati anyaguk összeállításakor. A beküldendő pályázatok tartalmilag is egyszerűek. Három kategóriában indulhatnak a pályázók: a korosztálynak megfelelő feladatok elvégzésével, rajzzal, fotóval, vagy videó készítésével.

A képen Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezetője látható egy tavalyi nyertessel. Forrás: PontVelem

A pályázat nyertesei a témához szorosan kapcsolódó díjakban részesülhetnek, melyeket az együtt-működő partnerek biztosítanak.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park jóvoltából a DunaVirág Vízibusz prog-ramjához lesz lehetősége a nyerteseknek eljutni, vagy az ITM támogatásával a hulladékkezelés különböző intézményeibe: a Szemléletformáló és Újrahasználati Központtól a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelőn át, a Fővárosi Hulladékhasznosító Köztisztasági Múzeumba. De a díjak között van az OzoneTv által alapított Ozone Zöld Díj is.

A pályázatokkal kapcsolatos további információkat ezen az oldalon érhetik el az érdeklődők, ahol a pályázati és bírálati határidőkről is pontos információ áll rendelkezésre.