Felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot

Weber
Vágólapra másolva!
A Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor – mondta az MTI-nek Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a párt alelnöke. Hozzátette: a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely megjegyezte, ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy úgynevezett „három bölcsből” álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában.

– mondta a miniszter.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette:


Gulyás Gergely emlékeztetett rá, a Fidesz a keresztény Európa megvédését is a legfontosabb politikai célok között tartja számon. Ráadásul az elmúlt hetekben a Fidesz mindent megtett a kompromisszum érdekében, a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber által szabott feltételeket teljesítette.
A miniszter emlékeztetett rá:

a kizárást a pártcsaládból a Néppárt tizenhárom bevándorláspárti tagpártja kezdeményezte, amelyeknek együttesen 34 mandátuma van a 217 fős frakcióban.

A szabályok értelmében azonban a kérdést megtárgyalja a pártcsalád választmánya – tette hozzá.

A CDU elnöke felfüggesztést javasolt

Ma délelőtt derült ki, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke a Fidesz európai néppárti tagságának a felfüggesztését javasolja. A német kormánypárt elnöke szerint a felfüggesztés egy jó opció, amíg az Orbán Viktor miniszterelnökkel való bizalom ismét helyrejön – írta a Reuters.

Annegret Kramp-Karrenbauer és Angela Merkel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

A CDU elnöke azt is mondta,

Azonban ezek a lépések nem elégségesek ahhoz, hogy teljes mértékben eloszlassák „a bennem is meglévő kétségeket azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz osztja-e az EPP felfogását a közös értékekről, és hogy lehetséges-e a bizalmon alapuló együttműködés a jövőben”.

Weber a Soros-egyetemre ment először

A Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber nyolc nappal ezelőtt Budapesten járt. Furcsa módon első útja a Soros-egyetemre vezetett. Szemlátomást kulcsfontosságúnak ítélte a találkozót. Nem véletlen, Weber kínosan próbál megfelelni a Soros György bevándorláspárti milliárdos által pénzelt szocialista és liberális politikusoknak az EP-választás előtt.

Manfred Weber a Soros-egyetemen Forrás: Ripost

Manfred Weber két órán keresztül volt a rektorral, aztán a Karmelita kolostorba ment, ahol Orbán Viktor miniszterelnök fogadta.