Hosszú távon a Fidesznek kell elgondolkodnia a néppárti tagságról

Európai Néppárt, European People's Party, logó
Exterior view of European People's Party offices in Brussels, Belgium on Sep. 14, 2018
Vágólapra másolva!
A Fidesz esetleges kizárása az Európai Néppártból (EPP) nem szolgálja sem a pártcsalád, sem pedig Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje, frakcióvezetője érdekeit – hívta fel rá a figyelmet Farkas Örs politológus az Echo TV Jó reggelt című műsorában annak kapcsán, hogy a pártcsalád politikai közgyűlése ma dönt a Fidesz tagságáról. Az elemző szerint a jövőben a magyar kormánypártnak is el kell döntenie, hogy kíván-e olyan közösségben maradni, amely az elmúlt években egyáltalán nem állt ki mellette, és amelyben egyre nagyobb teret kapnak a liberális eszmék.
Vágólapra másolva!

Az Európai Néppárton belül azok a típusú ellentétek, amiket a migrációs válság felszínre hozott, jó ideje jelen vannak.

Farkas Örs elmondta,

A politológus nyilvánvalónak nevezte, hogy az Európai Bizottság elnöki posztjára aspiráló Manfred Weber felismerve azt, hogy adott esetben a Néppárt nem lesz képes őt ebbe a pozícióba juttatni, ennek következtében pedig keresi együttműködést más európai parlamenti pártcsaládokkal is.

A szocialistákkal ez sajnos már kvázi kézenfekvőnek tűnhet, a nagyobb kérdés, hogy emellé a liberális vagy a jobboldali ág csatlakozik be.

Jelenleg azt, látni, hogy

Weber inkább a liberális ág felé kacsintgat, ami egyenértékű azzal, hogy a Néppárt felad minden olyan értéket, amit eddig képviselt, amit Helmut Kohl megtestesített

– tette hozzá.

Farkas Örs felhívta rá a figyelmet,

nem a Fidesz fordult szembe a Néppárttal,

hiszen emlékezetes, hogy a számos néppárti képviselő is megszavazta a hazugságoktól hemzsegő Soros-Sargentini jelentést, vagyis a pártcsaládon belüli összezárást a Néppárt bontotta fel.

A Fidesz a szakértő szerint nem fog túl sok lehetőségtől elesni, ha válásra kerül a sor, hiszen a Néppárt eddig sem állt túlzottan mellette, vagyis lehet, hogy

– fűzte hozzá Farkas Örs.

A teljes beszélgetés alább tekinthető meg.