Magyarországnak is fontos érdeke, hogy rendezett legyen a brexit, a britek kilépése az Európai Unióból - jelentette ki a Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten.

Schmitt Pál Péter a magyarországi brit nagykövetség rendezvényén szólalt fel, amelynek célja az volt, hogy tényszerű tájékoztatást adjon a briteknek arról, hogy a brexit után milyen feltételek mellett tartózkodhatnak Magyarországon, miként vállalhatnak munkát és férhetnek hozzá a szociális ellátásokhoz.

A helyettes államtitkár angol nyelvű beszédében felidézte, hogy a magyar parlament kedden törvényt fogadott el a rendezetlen brit kilépés esetére. A brit állampolgárok három év tartózkodás után gyors és egyszerű eljárás keretében lesznek jogosultak arra, hogy nemzeti letelepedési engedélyt szerezzenek, amely a magyar állampolgárokéval egyenlő bánásmódot jelent majd egyebek mellett a szociális biztonság területén - tette hozzá, megjegyezve, hogy a kormány a dokumentum ingyenességén is gondolkodik. A kilencven napnál rövidebb tartózkodás esetén semmiképpen nem lesz vízumkötelezettség.

A kabinet honlapot is indított, aminek célja, hogy hasznos, aktuális, érthető információkat közöljön a britekkel mind a megállapodás nélküli, mind a megállapodásos brexit forgatókönyvére.
A weboldal sok kérdéssel foglalkozik, így egyebek mellett a munkaviszony, az oktatás és a vezetői engedély ügyével is.

Lehet, hogy néhány témát nem sikerült tisztázni, a kormány azonban minden problémára válaszolni akar, ezért a helyettes államtitkár arra biztatta a jelenlévőket, hogy igény esetén keressék fel a kabinet képviselőit.

Schmitt Pál Péter szerint nem szabad hátradőlni, mert sok forgatókönyv elképzelhető, és mindegyikre fel kell készülni.A kormány érdeke, hogy kölcsönösségi alapon mind a nagy-britanniai magyarok, mind a magyarországi britek védelme biztosított legyen - hangoztatta a helyettes államtitkár. 

Iain Lindsay budapesti brit nagykövet arra hívta fel a figyelmet, hogy a brexit napjáig mindenképpen intézzék el, hogy rendben legyenek a papírjaik, jogszerű legyen magyarországi tartózkodásuk. 

Ha még nem regisztráltak, akkor azt a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál kell megtenniük.Arra buzdította az érintetteket, hogy kövessék figyelemmel a nagykövetség honlapját, valamint a közösségi médiában fenntartott csatornáit.

Iain Lindsay úgy fogalmazott, hogy megérti, hogy nehéz idők járnak a britekre nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában, ugyanakkor munkatársaival és a magyar kormánnyal közösen keményen dolgozott azért, hogy enyhítse a bizonytalanságot.
Arra szólították fel az EU-s tagországokat, hogy rendezetlen brexit esetén védjék meg az Egyesült Királyság polgárainak jogait - mondta.
Magyarország volt az egyik első állam, amely bejelentette, hogy kölcsönösségi alapon tervezi megóvni a britek státusát - emlékeztetett a nagykövet, szimpatikusnak és támogatónak nevezve ezt az attitűdöt.
Iain Lindsay kijelentette, hogy úgy gondolják, hogy megállapodás elérésével lenne a legjobb elhagyni az EU-t.