Soha nem látott migrációs konferencia lesz Budapesten

2019.03.20. 11:31

Egy olyan egyedülálló kezdeményezést kívántunk felvállalni a hétvégi migrációs csúcskonferenciával, amely szakmai fórumot teremt a témában hitelesen és magas szakmai színvonalon nyilatkozó – esetenként különböző nézőpontokat valló – hazai és külföldi politikai-, tudományos- és közélet jelentős szereplői számára - minderről Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium igazgatója beszélt az Origónak adott interjújában. Szólt arról is, hogy a március 22-24. között a Várkert Bazárban tartandó konferencián több nézőpontból is részletesen elemzik a migráció kérdését kitérve annak társadalmi, gazdasági és éghajlati okaira, az Európai Uniót érintő hossztávú hatására, valamint különféle megoldási lehetőségeket vesznek számba, fókuszálva a biztonságpolitikai kihívásokra és a határvédelem fontosságára is.

Miért döntöttek a konferencia megrendezése mellett?

Az utóbbi években az európai politikai gondolkodást jelentős mértékben meghatározta a nemzetközi migráció jelensége. De hogy ennek kapcsán miért van szükség egy európai szintű konzultációra? Korunk sorskérdése a migráció. A rendezvénnyel egy olyan egyedülálló kezdeményezést kívántunk felvállalni, amely szakmai fórumot teremt a témában hitelesen és magas szakmai színvonalon nyilatkozó – esetenként különböző nézőpontokat valló – hazai és külföldi politikai-, tudományos- és közélet jelentős szereplői számára. A március 22-24. között a Várkert Bazárban tartandó konferencián több nézőpontból is részletesen elemzik a migráció kérdését kitérve annak társadalmi, gazdasági és éghajlati okaira, az Európai Uniót érintő hossztávú hatására, valamint különféle megoldási lehetőségeket vesznek számba, fókuszálva a biztonságpolitikai kihívásokra és a határvédelem fontosságára is.

Az esemény szervezője a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amely több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a tehetséggondozás terén. A Collegium céljai közé tartozik a fiatalok képzésén túl, a tudományos munka is, így konferenciák, workshopok szervezése és könyvkiadás is. Ennek fényében az egyedi profillal bíró, előremutató események megszervezése szakmai küldetésünk egyik mozgatórugója.

Miben tudnak újat mondani az eddigiekhez képest?

Itt az aktuális politika percről percre változik. A gondolkodók-értelmiségiek folyamatosan ontják magukból a cikkeket, rengeteg könyv születik a témában, és próbáltuk őket elhozni a konferenciára. Pontosan a rengeteg nemzetközi „nagyágyú" révén remélem sikerül egy olyan átfogó képet mutatnunk a migráció témaköréről, amit eddig nem tudtunk felvillantani.

A migráció legtöbb aspektusa szóba kerül majd a Mathias Covinus Collegium hétvégi csúcskonferenciájánForrás: AFP/Federico Scoppa

Kik lesznek a fő előadók?

A konferencia nyitányaként az iszlám vallás egyik legjelentősebb kortárs kritikusa, Ayaan Hirsi Ali szomáli származású holland-amerikai író, politikus és békenagykövet nézeteivel is megismerkedhetnek majd a résztvevők, aki Theo Van Gogh filmrendező meggyilkolása óta rendőri védelem alatt áll.

A konferencia csúcspontjának számító második napon felszólalnak majd a migráció kérdésében eltérő módon, mégis egyaránt érintett országok magas rangú képviselői, köztük Ausztrália, az Egyesült Államok, Franciaország, Dánia, Csehország és Spanyolország korábbi kormány- és államfői, valamint volt és jelenleg is aktív miniszterei, illetve parlamenti képviselői. Itt lesz többek között a Harvard Kennedy School közgazdász professzora, George Borjas, aki a migrációnak a munkaerőpiacra gyakorolt hatását elemző modelljével gyakorol nagy hatást az amerikai sajtóra.

Prezentációt tart Douglas Murray fiatal, brit neokonzervatív író is, aki az „Európa furcsa halála" című könyvével tett szert nemzetközi hírnévre. Olyan rendkívüli előadók is mikrofonhoz lépnek majd, mint Moszab Hasszán Juszef, aki az egyik Hámász alapító fiaként az izraeli titkosszolgálat egykori beépített ügynöke volt a terrorszervezetben, valamint Aimen Dean, az al-Kaida korábbi Oszáma bin Ládennek felesküdött tagja, majd lebuktatásáig az MI6 (brit titkosszolgálat) beépített ügynöke. Az amerikai külügyminisztérium (State Department) két helyettes államtitkára is megosztja majd véleményét a témáról.

A konferencia előadásaiból készül-e majd valamilyen kiadvány?

Először meg kell hallgatni az előadókat, és az elhangzott szövegeket fényében döntünk majd arról, hogy milyen kiadványban összegezzük majd a konferencia napjait. Egyelőre ami biztos, hogy a Mandiner percről percre közvetíti majd az eseményt. Ezenkívül mind a magyar, mind a nemzetközi sajtó élénken érdeklődik a konferencia iránt, így a széles nagyközönség minden részletről tudni fog.

Lesz-e folytatása a mostani rendezvénynek?

Azt szeretnénk, hogy az MCC Summit egy márka legyen. Minden évben szeretnénk egy-egy nagyobb témát feldolgozni, és azt a széles nyilvánosságnak bemutatni.