Elindult a forgalom a Budafoki úton, ahol a két egy tonnás bombát találták

Budafoki bomba
Vágólapra másolva!
Mindez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy mindkét bombát hatástalanították, igaz, ezt a tűzszerészek hivatalosan még nem jelentették be. Legutóbb arról írtunk, hogy kiszedték a gyújtószerkezetet abból a bombából, amelyet Budafoknál találtak a Dunában. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy hatástalanították. De csak az egyiket, ugyanis kettőt találtak. Mind a kettő egy-egy tonnás, és ugyanolyan veszélyes. Októberben találták meg a bombákat, eddig azért hagyták őket a víz mélyén, mert mostanáig túl sekély volt a víz, hajóval nehéz lett volna odamenni, és nem akarták az embereket télen az utcára küldeni. Merthogy a helyieknek, 3.000 embernek kellett elhagynia az otthonát reggel, arra az időszakra, amíg a bombákat nem hatástalanítják. A buszok és a vonatok sem járnak ezen a szakaszon. A két bomba egyenként is óriási károkat tudna okozna, akár egy kilométeres körzetben.
Vágólapra másolva!

Reggel 7 órakor kezdődött meg a terület kiürítése. Legkésőbb 10 óráig mindenkinek el kellett hagynia az otthonát, és csak az után térhetnek vissza, hogy hatástalanították a bombákat.

Egy helyi nő az Origo helyszíni tudósítójának elmondta, hogy ő a környéken marad a kutyájával, várja, hogy mikor mehet vissza az otthonába.

– mondja a nő.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Azt is mondja, 11 éve költözött Budafokra, ez már a harmadik bomba, amelyet azóta megtaláltak. A mostani kettőről október óta tudnak.

Nagyon örülök, hogy végre elviszik ezeket innen, már nagyon féltünk – teszi hozzá.

Már tegnap látott hadihajókat a Dunán, négyet is. Ebből ma reggel kettőt láttunk.

Fotó: Hirling Bálint - Origo


Markovics Zita az Origo helyszíni tudósítójának korábban elmondta, hogy

az egyik bomba közel van a parthoz, előbb ezt emelik ki, azután a másikat. A bombákat felviszik a hajókra, ott vizsgálják meg és döntik el, hogy helyben hatástalanítják-e azokat.

Fél tizenkettőkor pedig azt is elmondta, hogy a bombákat már rögzítették, hamarosan kiemelik azokat.

Azoknak, akiknek nincs hová menniük, három befogadó helyet nyitottak meg, és több mentős is kint van, hogy ha valaki rosszul lesz, azonnal tudjanak segíteni.

Az egyik befogadóhelyen két olyan idős nő találkozott, akik, bár korábban szomszédok voltak, évek óta nem találkoztak.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Egyikük már a II. világháború alatt is itt lakott.

Ő emlékszik a lövöldözésekre és bombázásokra. A házukban annak idején az apja akácfákat ültetett, azokat mind szétlőtték. Több bomba kiemelését is átélte már, azt mondja, ő egyáltalán nem tart az egésztől.


A családja szerette volna, ha velük megy, de mivel a gyerekeket játszóházba vitték, ahová ő nem akart menni, inkább a melegedőt választotta.

Ahogy a másik nő sem akart a családjával menni. Érte a rendőrök mentek, és vitték el a melegedőbe.

Egy harmadik nő viszont teljesen kiborult. Nem érti az egészet, mert, ahogy fogalmaz,

a melegedő közelebb van a bombához, mint a háza.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A három nőn kívül nagyjából egy tucat ember van még ott. Ők kártyáznak, rejtvényt fejtenek, olvasnak vagy filmet néznek, ugyanis filmvetítés is van.

És ugyanitt van külön egy szoba mobil ágyakkal, és azok, akik ezt a helyet választották, ételt és vizet is kapnak.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Végül az egyik bomba kiemelése fél három körül kezdődött el.

– mondta az Origónak Horváth Csaba vezető tűzszerész.

Horváth Csaba vezető tűzszerész Forrás: Origo

Azt is elmondta, hogy a kiemelést nehezíti, hogy erős a sodrás, így nem könnyű merülni, alig látnak a víz alján.

Arra a kérdésre, hogy ha októberben találták meg a bombákat, miért csak most emelik ki, a szakember elmondta, hogy mostanáig túl alacsony volt a víz állása, hajóval nem tudták volna azokat megközelíteni, és nem is akarták az embereket télen az utcára küldeni.

Horváth azt is hozzátette, hogy

ha nem tudják szétszerelni a bombákat, akkor elviszik egy olyan területre, ahol senki sincs a közelben, és ott felrobbantják.

Ez a legrosszabb eset.

A másik bombát nagyjából fél órával később emelték ki.

A két bomba egyike is jelentős károkat lenne képes okozni, akár egy kilométeres körzetben is halálos lehetne az, ahogy a repeszek szétszórónak.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

10 órától Budafokon lezárták a 6-os főutat a Savoya Park és a budafoki lehajtó között, a Kossuth Lajos utcát és a Mária Terézia utcát a Kuruc köztől, a Nagytétényi utat a Háros utcától a Tóth József utcáig, a Tóth József utcát, valamint a Temető utca-Mező utca-Pannónia utca- Promontor utca által határolt területet.

Háromnegyed négykor hatástalanították az egyik bombát, a másikat ezután fogják.

A vonatok nem járnak Kelenföld és Érd alsó közötti vonalon. Erről bővebben a MÁV honlapján olvashat.

A buszokra reggel 7 órától csak felszállni lehet a lezárt területen belül, ez a 33-as, 58-as, 114es, 133E, 141-es, 158-as, 213-as, 241-es, 241A, 250-es buszokat érinti.

A buszok rövidített vagy módosított útvonalon közlekednek:

  • A Nagytétényi úton közlekedő 33-as, 114-es és 213-as busz a teljes útvonalán, de a Leányka utcai lakótelep és a Háros utca között a lezárt területet elkerülve, az Anna utca-Ady Endre út-Tordai út-Tegzes utca-Kőérberki utca-Háros utca-Nagytétényi út útvonalon közlekedik.
  • A Nagytétényi úton közlekedő 133E csuklós busz a városközpont felől csak a Városház térig, Nagytétény felől pedig Budatétény vasútállomásig (Campona) közlekedik. A Városház tér és a bevásárlóközpont között a – módosított útvonalon haladó – 33-as, 114-es vagy 213-as autóbuszra átszállva lehet utazni. (Déli irányba utazva a Leányka utcai lakótelepnél érdemes átszállni.)
  • Az M4-es metró felől induló 58-as, 141-es és 250-es busz rövidített útvonalon jár: az 58-as Városház térig, a 141-es a Dévény utca vonaláig, a 250-es pedig az Arany János utcai lakóteleptől a Gádor utcán át a Jégmadár utcáig (az 58-as busz végállomásáig).

Cikkünk folyamatosan frissül