Szembefordultak vele: leszavazták az ózdi jobbikos polgármestert

Janiczak Dávid
Vágólapra másolva!
Csütörtökön az ózdi közgyűlés leszavazta Janiczak Dávid jobbikos polgármester útfelújítási javaslatát. Ez úgy történhetett meg, hogy több képviselő is váratlanul a Jobbik egykori alelnökének előterjesztésével szemben foglalt állást. Ha ez a politikai felállás állandósul, akkor könnyen patthelyzet alakulhat ki a Jobbik mintavárosának mondott településen. Fürjes Pál, a helyi Fidesz frakcióvezetője azt mondta a történtek kapcsán az Origónak, hogy elfogyott a levegő Janiczak körül.   
Vágólapra másolva!

Február elején az ózdi képviselő-testület hosszas vita után elfogadta a város 2019-es költségvetését, amelynek része egy 150 millió forintos útfelújítási program. A tervek szerint ez csak az első ütem lenne, azonban már a projekt megvalósításának kezdőlépése során is komoly problémák mutatkoztak. Csütörtökön ugyanis az ózdi közgyűlés leszavazta Janiczak Dávid jobbikos polgármesternek az önkényes, ezzel kapcsolatos javaslatát, amely könnyen többet jelenthet, mint egy szimpla kudarc. A döntés, és annak utóélete ugyanis arra enged következtetni, hogy fél évvel az önkormányzati választás előtt könnyen átrendeződhetnek a politikai erőviszonyok a helyi döntéshozatalban. Ez pedig azért nagyon fontos, mert a Jobbik - Tiszavasvári mellett - mindig is mintavárosként tekintett Ózdra.

Állóháború várható a Jobbik mintavárosában?

"Az elmúlt négy év egy kisfiú álmairól szólt, aki érett, tapasztalt embernek képzelte magát, és ez meglátszott a város fejlődésén is. Az álmok azonban szertefoszlottak, ahogyan a Jobbik ideológiája is, ezért a választási ciklus hátralévő hónapjaiban sem várható sok jó Ózdon" - ezekkel a szavakkal jellemezte a jobbikos polgármestert az ez évi költségvetés elfogadása kapcsán Fürjes Pál, az ózdi Fidesz frakcióvezetője a Lokál ózdi kiadásának. Úgy látszik, nemcsak a borsodi város lakóit forrasztotta egységbe a Jobbik korábbi alelnökének városvezetési stílusa, hanem a helyi képviselők egy részét is. A csütörtöki szavazáson ugyanis elbukott a jobbikos polgármesterhez köthető útfelújítási csomag a képviselő-testületben, a történtek pedig nem kevés meglepetéssel szolgálnak. Úgy tudjuk, heten támogatták (négy jobbikos, egy MSZP-s és két független), és heten ellenezték (négy fideszes, három független) a javaslatot, tartózkodásra nem került sor, ami a képviselő-testületbeli erőviszonyok tekintetében több, mint érdekes. A borsodi város politikai élete meglehetősen keszekusza, a legutóbbi önkormányzati választás óta többen kiléptek a frakciójukból, így jelen állás szerint a tizennégy képviselőből öt független, négy fideszes, négy jobbikos és egy szocialista. Mint ismert, ebben a ciklusban hárman léptek ki a Fidesz-frakcióból, egy képviselő pedig a Jobbik csoportjából, mindannyian függetlenként politizálnak azóta. Arany Géza László akkor azzal indokolta a váltást, hogy elege lett egykori pártjának az irányváltásaiból. A számok azt mutatják,

meglehetősen komoly pofont kapott Janiczak, ugyanis legalább két olyan politikus szavazott nemmel, akik korábban őt támogatták.

Ha az erőviszonyok ilyen formában állandósulnak, akkor könnyen lehet, hogy a jobbikos városvezető nehéz pillanatok elé fog nézni az őszi választásig hátralévő hónapokban, és akár az is előfordulhat, hogy állóháború alakul ki a városban. Mindenesetre Janiczak már megkezdte az előremenekülést közösségi oldalán, úgy kommentálva a történteket, hogy nem támogatta a képviselő-testület "az ózdi utak felújításának első ütemét".

Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere egy korábbi képviselő-testületi ülésen Forrás: Facebook

Fidesz: elfogyott a levegő Janiczak körül

Az ügy kapcsán sikerült elérnünk telefonon Fürjes Pált, a helyi Fidesz-frakció vezetőjét, aki elmagyarázta a történeteket. "A költségvetés elfogadásakor egy 150 millió forintos útfelújítási keretet fogadtunk el, aminek kapcsán képviselő társaimmal egy javaslatot adtunk be arról, pontosan melyik utakat lenne érdemes felújítani. Ennek ellenére ezt figyelmen kívül hagyva, tisztán politikai megfontolásból elkészített előterjesztés került az asztalra a mai napon, egyetlenegy Fidesz-KDNP-hez köthető javaslatot sem vett figyelembe a jobbikos városvezetés" - vázolta a helyzetet a politikus, aki szerint az eredmény magáért beszél. Fürjes elmondása szerint a helyi Fidesz azon van, hogy a legsürgősebben "újra, egy tényleges igény szerinti útfelújítási javaslatot" nyújtson be. "Ezt még a mai napon megteszem" - szögezte le. Arra a kérdésünkre, hogy kudarcnak tekinthető-e a képviselő-testületi stop Janiczaknak, Fürjes Pál úgy felelt, hogy

A képviselő-testületi erőviszonyokra rátérve portálunknak elárulta, hogy a Fidesz-frakcióból kilépő, jelenleg független Mészáros Miklós "coming outot jelentett ma be" azzal, hogy a szavazás előtt kijelentette, nemmel fog szavazni, valamint lemondott közlekedési bizottsági és felügyelőbizottsági tagságáról. Hozzátette, hogy a szintén pártnélküli Tartó Lajos pedig azt közölte, hogy nem fog elindulni a választáson.