Lánczi András: Irreális hinni a migránsok sikeres integrációjában

2019.03.22. 14:47

Azok, akiknek meggyőződése, hogy a migráció és az integráció sikeres, egy irreális világban élnek – mondta Lánczi András, a Corvinus egyetem rektora, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke az MCC migrációs konferenciáján. A konferencián holnap beszédet mond Nicolas Sarkozy, volt francia elnök, és Orbán Viktor miniszterelnök is. Az eseményről folyamatosan jelentkezünk tudósításokkal és interjúkkal.

Azért szerveztük a mostani eseményt, hogy a külföldi kollégák is bemutassák a tapasztalataikat és kutatásaikat a migrációról – mondta Lánczi András, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke az MCC nemzetközi migrációs konferenciáján Budapesten. Szólt arról is, hogy a migrációról két ellentétes vélemény van. Az egyik szerint természetes és jó a migráció az európai társadalmak számára – mondta Lánczi András.Egy másik vélemény szerint jelentős fenyegetettséget jelent a tömeges migráció az európai civilizáció számára  – tette hozzá.

Úgy látja, hogy a két vélemény között azért van ilyen mély ellentét, mert senki sem meri kijelenteni, hogy az igazság melyik oldalon van. Lánczi András szerint az értékek és a kultúrák kiegyenlítése a legnagyobb veszély.  

Lánczi András: Az értékek és a kultúrák kiegyenlítése a legnagyobb veszélyFotó: Mudra László - Origo

Lánczi András szólt arról is, hogy voltak olyan európai gondolkodók, akik szerint a határok okozzák a háborúkat, de ez a vélemény nem jelentheti azt, hogy minden határt meg kell szüntetni. A politikai szakértő szerint a migráció nem csupán utazást jelent, hanem már teljesen más dimenziói vannak. Az emberek saját döntésük alapján jönnek tömegesen Európába, mivel magasabb életszínvonalat szeretnének elérni– tette hozzá.

Lánczi András szerint ma egy tömeges-globális társadalomban élünk. Azok, akiknek meggyőződése, hogy a migráció és az integráció sikeres, egy irreális világban élnek. Az Egyesült Államokban sem sikerült teljes mértékben integrálni a különféle népeket – tette hozzá.