Több európai országban is járt a Magyarországon elfogott szír terrorista

2019.03.23. 15:29

A pénteken őrizetbe vett szír F. Hassan gyanúsan viselkedett, és összeverekedett a nyírbátori migránstábor lakóival, ezért őrizetbe vették. A TEK felvette a kapcsolatot az Europollal, hogy felderítse a férfi európai tevékenységét és kapcsolatrendszerét.

A Terrorelhárítási Központ közleményében azt írta, hogy korábbi fogvatartási helyén, a nyírbátori migránstáborban F. Hassan demonstratívan fekete öltözékben járt, mint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai, de nem vett részt a közös imákon. Mivel az őrzött állomáson konfliktusba került más migránsokkal, illetve össze is verekedett velük,ezért az azóta őrizetben lévő F. Hassant a rendőrségi fogdában kiemelt figyelemmel kísérik.

F. Hassan 2016-ban hagyta el Szíriát, Görögországban menekültkérelmet nyújtott be, amit a hatóságok elfogadtak. A szír férfi a Görögországban kiállított menekült úti okmány felhasználásával érkezett a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre. Ezzel a szabályosan kiállított okirattal a rendelkezésre álló információk szerint Magyarországra érkezését megelőzően Európa több országában is megfordult.

A TEK a terrorizmus miatt 2019. március 22-én őrizetbe vett egy szír férfit, F. HassantForrás: Terrorelhárítási Központ

A TEK felderítése során vizsgálja F. Hassan európai tevékenységét és kapcsolatrendszerét. A szír férfi korábbi tevékenységének feltárása érdekében a magyar terrorelhárítás együttműködik az Europollal, több ország rendvédelmi szervével és titkosszolgálatával.

A TEK feljelentése alapján a Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványt tesz F. Hassan letartóztatására.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteken elmondta, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség terrorizmus gyanúja miatt, kitoloncolás során őrizetbe vett Magyarországon egy szír férfit, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt.Az M1 aktuális csatornán péntek délután az hangzott el, hogy a férfi az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetője, aki öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított; legalább húsz ember megölésében vett részt.

Az M1-nek nyilatkozott a szíriai férfi ügyvédje, Kelen László, aki azt mondta: védence végig tagadta bűnösségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK