Mindkét óriásbombát hatástalanították Budafokon

bomba, Budafok
Vágólapra másolva!
Legutóbb a 80-as években volt olyan nehéz dolga a tűzszerészeknek, mint most, amikor két, egyenként egytonnás, II. világháborús amerikai bombát kellett hatástalanítaniuk. Mindkettőt a Duna budafoki szakaszán találtak meg, az egyik elég közel volt a parthoz, ez jelentette a nagyobb veszélyt. 3.000 embernek kellett elhagynia az otthonát arra az időre, amíg a bombákat kiemelték és hatástalanították. Közben órákig a buszok és a vonatok sem jártak.
Vágólapra másolva!

Budafokon – ahogy persze az ország más pontjain is – komoly csaták zajlottak a II. világháborúban. Rengeteg bombát dobtak le ezen a területen is, és a jelentős részük a mai napig nem került elő. Egyes becslések szerint akár több ezer is lehet még belőle. Ezekből, főleg építkezésekkor, rendszeresen kerülnek is elő.

Most Budafokon a Dunában találtak meg két amerikai bombát, amelyek egyenként egytonnásak voltak.

Az Origónak egy helyi idős asszony az egyik úgynevezett melegedőben – ahová azok mentek, akik nem tudtak máshová – elmondta, hogy ő még emlékszik a puskák és a bombák hangjára a negyvenes évekből. És arra is, hogy az akácfákat, amelyeket az apja ültetett, hogy lőtték szitává a katonák.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az elmúlt évtizedekben több bombát is találtak a környéken. Ahogy az ország több pontján.

Most összesen 3.000 embernek kellett elhagynia az otthonát, reggel 7 órakor kezdődött meg a terület kiürítése. Ezen a területen órákon keresztül a buszok és a vonatok sem jártak.

A tűzszerészek szóvivője az Origónak elmondta, hogy

A kiemelést nehezítette az erős sodrás.

A két bombáról október óta tudtak, de mostanáig nem tudtak a közelükbe menni, mert túl alacsony volt a Duna vízállása, ezen felül nem akarták télen kiküldeni az embereket az otthonukból.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A két óriásbomba közül az jelentette a nagyobb veszélyt, amelyik közelebb volt a parthoz. Előbb azt emelték ki. Előtte azonban mindkét bombát rögzítették. A két kiemelés között nagyjából fél óra telt el. A bombákat ezután felvitték a hajókra, ott szedték ki belőlük a gyújtószerkezetet, és hatástalanították azokat.

MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

Arra az időre, amíg ez megtörtént, csak néhány szakember maradt a hajókon.

A két óriásbombát ezután elszállították, az emberek pedig visszamehettek az otthonukba.