Orbán Viktor: A migráció ügyét és a határvédelem jogát el kell venni a Bizottságtól

2019.03.23. 12:00

Ha a migrációt nem veszi az európai politika a napirendjére, akkor olyan folyamatok indulnak meg, amiket nem lehet már megfordítani – mondta Orbán Viktor a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciáján Budapesten. Most kell helyreállítani Kelet és Nyugat egységét a migráció ügyében – tette hozzá.

Orbán Viktor az MCC nemzetközi migrációs konferenciáján kiemelte, hogy Magyarország a keletről fenyegető veszélyek idején kerül központi helyre a nemzetközi politikában. Így volt 1956-ban, és így volt 2015-ben is – tette hozzá. Európai hírnév következett abból, hogy a határokat megvédtük  

– mondta.

Orbán Viktor kijelentette, hogy 2015-ben semmilyen erőnk nem volt, hogy egy 400 ezres katonakorú népességet megállítsunk. Az, hogy ez többé ne fordulhasson elő, vezetett oda, hogy megépítettük a kerítést – tette hozzá. 

Orbán Viktor: Élesen elválik egymástól Kelet- és Nyugat-Európa a migráció ügyébenFotó: Polyák Attila - Origo

Orbán Viktor: Kulcskérdés Magyarország számára, hogy jöjjön egy nagy ország

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Európában van egy dogma, miszerint egyáltalán nem hátrány, hanem előny, ha valaki azt mondja, hogy nem tehet semmit. Európát nem személyek, hanem intézmények vezetik, ezért az európai politikai koncepcióban az intézmény jó dolog, míg az erős, tenni akaró és hajlandó politikus rossz – tette hozzá. A magyar kormányfő kijelentette, Európa nyugati felén a politikát befolyásolni tudó világ 85 százaléka baloldali-liberális, és képes arra, hogy összehangoltan cselekedjen. Magyarországon ezzel szemben nagyjából 50 százalék ez az arány.

Orbán Viktor szerint a nyugati liberális véleményformálók miatt alakult ki nagyon negatív vélemény róla és az országról:Magyarország számára kulcskérdés, hogy jöjjön végre egy nagy ország, ami azt beszéli, amit mi. Ez az ország egyelőre Olaszország lehet. Nekünk kell végre egy nagy ország Nyugatról, ami azt mondja, amit mi, mert különben vereséget szenvedünk. A migráció az egységet támadja meg – mondta a magyar kormányfő. A migráció ügyében élesen válik el Nyugat- és Közép-Európa - tette hozzá.

Nem akarunk nagy tömegben idegen népességet

A magyar kormányfő szólt arról is, hogy Nyugaton ma már arról beszélnek, hogyan lehet menedzselni a különféle kultúrák egymás mellett élését. Ezzel szemben Közép-Európában nincsenek nagy idegen tömegek, így nem kell energiákat összpontosítani arra, hogyan kellene integrálni ezeket az embereket. Mi nem is akarunk ilyen idegen tömegeket– mondta. Orbán Viktor szerint pont az előbb említett két nézet miatt váltak el egymástól a keleti és a nyugati vélemények. Arra, hogy hogyan lehet ezt áthidalni, senki sem tudja a választ – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: A migráció időhorizontja évtizedekben mérhetőFotó: Polyák Attila - Origo

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a migráció időhorizontja évtizedekben mérhető. Éppen ezért most kell döntést hozni a migráció kérdésében, mert az utódaink minket fognak okolni a problémák miatt. A következő 11 évben annyival fog nőni Afrika népessége, amennyi jelenleg Európáé. Mindezek miatt a migrációs nyomás nőni fog– hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Ha a migrációt nem veszi az európai politika a napirendjére, akkor olyan folyamatok indulnak meg, amiket nem lehet már megfordítani – mondta Orbán Viktor. Most kell helyreállítani a Kelet és a Nyugat egységét a migráció ügyében – tette hozzá. A politikában a legfontosabb dolog a kudarc beismerése. 2015 óta eltelt négy év, és be kell ismernünk, hogy az unió mostani vezetői képtelenek arra, hogy a migráció és a határvédelem ügyét megoldják. Éppen ezért bele kell nyúlni a rendszerbe, és létre kell hozni a schengeni országok belügyminisztereinek a tagjaiból egy új testületet, hogy ott közösen adjanak választ a határvédelem és a migráció ügyére – zárta beszédét a kormányfő. Vagyis a migrációt és a határvédelem jogát el kell venni a Bizottságtól.