Ausztrália megmutatta, hogy a migráció megállítható

2019.03.24. 17:32

Európában sokan gondolják, hogy nem lehet megállítani a migrációs hullámot, de Ausztrália már megmutatta, hogy megállítható – mondta Mark W. C. Higgie, Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök nemzetközi, migrációs és határvédelmi egykori főtanácsadója.

Mark W. C. Higgie a Mathias Corvinus Collegium háromnapos migrációs konferenciáján arról beszélt, hogy Ausztrália 2001-ben találkozott először a migrációs kihívással, amikor illegális bevándorlók tömege érkezett Ausztrália partjaihoz a Karácsony-szigeteken keresztül.
A bevándorlókat szállító halászhajók vészjelzéseket adtak le, így az ausztrál tengeri határvédelem vitte Ausztráliába a migránsokat, akik, még mielőtt megérkeztek volna, megsemmisítették irataikat.

Mark W. C. Higgie, Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök egykori nemzetközi, migrációs és határvédelmi főtanácsadójaForrás: MTI/Soós Lajos

John Howard akkori miniszterelnök több lépést vezetett be a probléma kezelésére. Visszafordította az embercsempészek hajóit a tengerre; megtiltotta, hogy bárki engedély nélkül megközelíthesse az ausztrál határokat vagy illegálisan belépjen az országba; végül, akinek ez mégis sikerült, az sem kaphatott letelepedési engedélyt.

A szakértő elmondta, hogy e lépéseknek köszönhetően gyakorlatilag megszűnt az illegális migráció Ausztráliában. A 2007-ben hatalomra került munkáspárti kormány azonban lazított a szabályokon, így az embercsempészek úgy érezték, ismét zöld utat kaptak, és 800 hajó 50 ezer embert csempészett az ausztrál partokhoz. Közülük sokan meghaltak, megteltek a menekülttáborok, a lakosság körében pánikhangulat uralkodott – tette hozzá.

Mark W. C. Higgie, Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök egykori nemzetközi, migrációs és határvédelmi főtanácsadójaForrás: MTI/Soós Lajos

Tony Abbott 2013-as megválasztása után újra bevezette a korábbi szabályokat, így azóta nem érkeztek embercsempész hajók Ausztráliába, inkább a könnyebben megközelíthető Európát választották.Noha az illegális migráció tekintetében kérlelhetetlenek, igenis fogadnak be menekülteket, de csak olyanokat, akik valóban veszélyben vannak, és legálisan érkeznek az országba.