Már százezren aláírták a magyar gazdák érdekében indított petíciót

Vágólapra másolva!
Már százezren aláírták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért indított petíciót – jelentette be az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap a Csongrád megyei Fábiánsebestyénen.
Vágólapra másolva!

Farkas Sándor a sajtótájékoztatón azt mondta, az Európai Bizottság (EB) 2020 után számottevően, 15-20 százalékkal csökkentené az agár- és vidékfejlesztési támogatásokat. „Ez jelentősen rontaná a magyar mezőgazdaság fejlődési lehetőségeit, az élelmiszer-előállítás biztonságát és az ágazat munkaerőmegtartó képességét” – mutatott rá.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy az agráriumtól elvont forrásokat az EB a migrációs politikára fordítaná.

Az államtitkár közölte, hogy

Farkas hozzátette, hogy ez olyan háttér, amelyre oda kell figyelnie az Európai Bizottságnak is.
A kormány – a gazdaképviseletek bevonásával – szoros egyeztetést folytat más uniós tagországokkal. Erre azért is van szükség, mert a támogatások szűkítése mellett az EB olyan feltételeket támasztana, amelyek jelentős mértékben megnehezítenék a gazdák forráshoz jutását” – hívta fel a figyelmet Farkas Sándor.

„Amennyiben megvalósulnának a brüsszeli tervek, a magyar gazdáknak évente és hektáronként 15 ezer forinttal kevesebb területalapú támogatás jutna,

ami a fejlesztés lehetőségét venné el a termelőktől” – mondta a politikus.

A támogatáscsökkentés azonban közvetve minden állampolgárt érintene, mivel várhatóan élelmiszerár-robbanással járna” – szögezte le az államtitkár. Farkas Sándor ezért arra kért mindenkit, hogy május 3-ig akár online, a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon, akár a falugazdászoknál vagy a NAK megyei igazgatóságain elérhető íveken támogassa aláírásával a kezdeményezést.