Szögi Lajos elsodort egy kislányt az autójával Olaszliszkán 2006-ban. A férfi kiszállt az autójából, hogy segítsen a gyereknek, ezután támadtak rá. A nyolc férfi halálra verte. A tanárnak a gyerekei is az autóban ültek, ők végignézték, ahogy meggyilkolják az apjukat. Az egyik gyilkos pert nyert az állammal szemben a rossz börtönkörülmények miatt. Most eldőlt, a pénzből nem köteles törleszteni azt a több mint 40 milliós kártérítést, amit Szögi Lajos családjának ítélt meg a bíróság – írja a Bors.

Ifjabb H. Dezsőt az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottjaként 17 év börtönre ítélte a bíróság. A férfi a rossz "tartási körülmények" miatt pert indított az állam ellen, amit meg is nyert. Ezzel 5 millió forintot kap. Ez akár a Szögi Lajos családjának megítélt 42 milliós kártérítés része is lehetne, de a Bors információi szerint a meggyilkolt tanár családja nem számíthat arra, hogy megkapják ezt a pénzt.

Forrás: MTI

 

A gyilkos már meg is kaphatta a pénzt

A Szögi családot képviselő dr. Helmeczy László ügyvéd szerint ifjabb H. Dezső számlájára már megérkezhetett a pénz, amit szerinte a bírósági végrehajtónak zárolnia kell, hogy később az áldozat családjának utalják át a kártérítés törlesztéseként.

Egyelőre nem tudom megmondani, hogy valójában mikor juthat hozzá a Szögi család ehhez az összeghez. Ugyanis ifjabb H. Dezső jogi képviselője a végrehajtás elévülésére hivatkozik annak ellenére, hogy közokirattal tudjuk igazolni: nem évült el. Akár még az is előfordulhat, hogy pert indítanak a végrehajtás megszüntetéséért, ez megint elodázhatja a kifizetést – mondta a lapnak az ügyvéd. Ezek szerint a gyilkos meg akarja tartani magának az 5 millió forintot.

Nincs végrehajtás

A lap megkeresésére a Szegedi Törvényszék közölte, hogy a bíróság megkereste a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, hogy van-e ifjabb H. Dezsővel szemben kártérítési eljárás.

Az volt megállapítható, hogy a kártalanítás iránti kérelemmel összefüggésbe hozható ítélettel kapcsolatban polgári jogi igény, sérelemdíj, kártérítés behajtása végett felfüggesztett, illetve folyamatban lévő végrehajtási ügy a kártalanítás tárgyában történő döntés meghozatalakor nem volt"

– írja válaszában a kamara, vagyis

nem törlesztik a Szögi családnak megítélt 42 millió forintot, a lincselő kapja meg a pénzt.

A lincselő társa is perelni akar

A Bors információi szerint ifjabb H. Dezső társa, a 15 évre ítélt Sz. András is vérszemet kapott és pert akar indítani az állam ellen a rossz börtönkörülmények miatt.
Meg tudom erősíteni az értesülést, a harmadrendű vádlott is perel, bár információim szerint ő felajánlaná a kártérítés összegét a Szögi családnak – mondta a lapnak Helmeczy László ügyvéd.

Ahogy korábban megírtuk, 2006 októberében Szögi Lajos a Borsod megyei Olaszliszkán hajtott az autójával, amikor elsodort egy kislányt, aki átrohant előtte az úton. A tanár megállt és kiszállt az autójából, hogy megnézze, megsérült-e a gyerek, akinek nem lett semmi baja.A kislány rokonai rátámadtak és halálra verték Szögi Lajost, akinek a gyerekei az autóban ültek, ők végignézték, ahogy meggyilkolják az apjukat.

Az ügyben a bíróság 8 embert ítélt el jogerősen, közülük hármat életfogytiglanra.