Idén már a diaszpórában élő magyarok is részt vehetnek az EP-választáson

2019.03.25. 09:13

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztosa az arizonai Phoenixben vasárnap azt mondta, a diaszpórában élő magyar közösségeknek éltető erejük van. Szilágyi Péter szombaton részt vett a Phoenixben élő magyar közösség első alkalommal megrendezett magyar örökség napjának néptánccal, operaelőadással, gasztronómia bemutatóval színesített ünnepségein.

Szilágyi Péter beszédet mondott azon a rendezvényen is, ahol megemlékeztek az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.

A Phoenixi Magyar Református Egyház istentiszteletén vasárnap Szilágyi Péter Márai Sándor gondolatait idézve köszöntötte a magyarokat.

Éljenek akár Budapesten, akár a csíki havasokban, akár Arizona központjában, a magyarokat titkos kapcsolat fűzi össze

– mondta.

Köszönetet mondott a helybéli magyaroknak a helytállásukért, és utalva összetartásukra is, azt mondta, a megmaradás legfontosabb biztosítékát sehol nem a kedvező feltételek, még csak nem is a közösségek létszámának megtartása jelenti, hanem tagjainak bizakodó lelkülete.

A miniszteri biztos szólt a Magyar Diaszpóra Tanács eddigi munkájáról, 2016-ban elfogadott stratégiai céljairól, és a kiemelt támogatásokat élvező programjairól.

Olyan korszak küszöbén állunk, amikor mi, magyarok újra nagy célokat valósíthatunk meg. Akárcsak 1848-ban, most májusban is lehetőséget kapunk arra, hogy Európa jövőjét mi alakítsuk

– mondta Szilágyi Péter.

Idén már a diaszpórában élő magyar állampolgárok is részt vehetnek az európai parlamenti választáson, amelynek döntő szerepe lesz a kontinens sorsának alakításában.

Arra kérem hát mindnyájukat, hogy ismertessük meg a világgal újra azt a magyar virtust, amely a magyarságot 171 esztendővel ezelőtt a nemzetek szellemi élvonalába emelte

- mondta.

Szilágyi Péter az MTI-nek telefonon elmondta: tapasztalatai szerint a phoenixi magyar közösséget az különbözteti meg az Egyesült Államokban élő diaszpóra más közösségeitől, hogy jóval kisebb lélekszámú, tagjai sokkal inkább egymásra utaltak, ezért rendkívül összetartók.

A másod- és harmadgenerációs magyarok tanulják őseik nyelvét, és nemsokára magyar nyelvi képzés indul felnőtteknek is.

A miniszteri biztos azt mondta, hogy Veres Attila, a Phoenixi Magyar Református Egyház főgondnoka lesz Magyarország tiszteletbeli konzulja Arizonában.

Szilágyi Péter az arizonai látogatást megelőzően a héten a kaliforniai San Diego magyar közösségénél is járt, ahol szintén a diaszpóra tanács munkájáról adott tájékoztatást.

Értékelve vasárnap zárult amerikai útját, Szilágyi Péter kiemelte a magyar közösségek kitartását, éltető erejét, a magyar örökség ápolását. „Ehhez megvannak az intézményeik is, az iskoláik, a templomaik, és például San Diegóban a cserkészet is" - mondta el a miniszteri biztos az MTI-nek.