A bevándorláspolitikában számít az, amit Budapest mond

Vágólapra másolva!
Az Orbán-kormány az ország formális „súlyán" túlmutató politikai szereplővé kezd válni – mondja Szánthó Miklós a Mandinernek. Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az MCC migrációs konferenciája katalizálhatja az elkövetkező időszak bevándorlásról szóló gondolkodását, az Orbán által szorgalmazott schengeni belügyminiszterekből álló testülethez pedig uniós szerződésmódosításra lehet szükség.
Vágólapra másolva!

Európai viszonylatban mindenképp, de ha az ENSZ migrációs paktuma körüli vitákat elnézem, világviszonylatban is releváns lett a magyar álláspont - mondta Szánthó Miklós. Az Alapjogokért Központ vezetője szerint egész egyszerűen a bevándorláspolitikában – és ezen keresztül egyébként sok más kérdésben is – számít az, amit Budapest mond. Vannak, bár egyre kevesebben, akik ezt a tényt tagadják, vagy jelentőségét csökkenteni igyekeznek.

Csakhogy ez az álságos politikaértelmezés nem veszi vagy nem akarja tudomásul venni, hogy a „barát" és „ellenség", a „mi" és az „ők" – és sok esetben az „igazság" és a „békesség" – kategóriái bármilyen, a közösségi élethez kapcsolódó tevékenységnek, így a politikának is az alapvető bináris kódjai, értékduáljai - mondta Szánthó Miklós.

Szánthó Miklós szerint világviszonylatban is releváns lett a magyar migrációs álláspont Forrás: Origo

"Nem azzal van tehát a gond, hogy a magyar kormány a bevándorlással kapcsolatos álláspontját valaminek az ellenében határozza meg, ez teljesen egészséges dolog. A probléma éppen azzal van, hogy a progresszió hazai és nemzetközi erői természetellenesnek tartják a „mi" és az „ők" közötti különbségtételt. Azt mondják, a történelem abba az irányba „halad", hogy az ezen kategóriákat, például az egyes nemzeteket egymástól elválasztó, elvont és fizikai határokat le kell bontani, végső soron a hagyományos, többségi identitásokat el kell porlasztani – melyhez az akár illegális, akár legálissá címkézett migráció kézenfekvő eszköz. A magyar kormány ezzel a bornírt gondolkodással szemben lép fel, láthatóan elég sikeresen, ami egyben tagadhatatlanul frusztrálja a nyílt társadalmat és multikulturalizmust a haladás jó irányának tartó balliberális oldalt Európa- és világszerte" - mondta Szánthó.

Szólt arról is, hogy az EP-választás után nagy valószínűséggel valóban elkerülhetetlen lesz az unió működési alapjainak áttekintése, illeszkedik a „nagy képről" folyó európai diskurzusba.

Az álláspontok persze gyökeresen eltérőek. A fent is említett „haladárok", akik a további integráció és föderáció irányába vinnék el az EU-t, a bevándorlást végső soron egy eszköznek tekintik az Európa-, majd a világkormányzás felé. A gond az, hogy ez nem valamiféle hagymázas összeesküvés-elmélet: múlt héten Gyurcsány Ferenc beszélt erről, de kísértetiesen hasonlókat írt a nemzetek képlékeny mivoltáról és a globális nyílt kormányzás elközelgéséről Soros György és Karl Popper is - mondta Szánthó Miklós.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.