Vágólapra másolva!
A papíron a független bíráskodásért aggódó Magyar Helsinki Bizottság beszélgetős estjén az egyik előadó egy jelenleg is aktív bíró lesz, ami alaposan sérti a független bíráskodás követelményeit. Ezzel ugyanis megsérthetik az Alaptörvényt és a bírák jogállásáról szóló törvényt is, mivel már az esemény meghívójában is a kormányt nyíltan támadó, a független igazságszolgáltatásról szubjektív, sértő megfogalmazásokat tesznek.
Vágólapra másolva!

A Pesti Srácok számolt be róla a Tűzfalcsoport alapján, hogy a Soros György által finanszírozott Magyar Helsinki Bizottság már korábban is rendezett hasonló rendezvényeket. A bizottság

rendszeresen támadja a kormányt migrációs politikája miatt nemcsak közéleti, de bírósági fórumokon is.

Nem meglepő tehát, hogy a mostani fórumra is olyan előadókat hívtak meg, akik kritikusak a kormány intézkedéseivel kapcsolatban. Az egyik előadó az az Uitz Renáta, aki jogászként a Soros-egyetem, a CEU tanszékvezető egyetemi docense. Egyik előadótársa Kádár András Kristóf ügyvéd, aki a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke és az egyik legfontosabb kívánsága, hogy:

A másik előadó pedig, a jelenleg is aktívan bíróként tevékenykedő Vadász Viktor, aki 2013 és 2014 között a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatója volt, amely szervezet érzékenyítette a magyar bírókat. Vadász egyébként korábban több Twitter-bejegyzéseiben is kritizálta a magyar igazságszolgáltatást. Akkor azt kifogásolta, hogy „különösen Magyarországon többségében nagyon csendesek a bírók", és „elefántcsonttoronyba" vonulásnak nevezte, ha pusztán a szigorú értelemben vett munkájukkal foglalkoznak.

Helsinki Bizottság Forrás: Facebook

A Helsinki Bizottság közönséget toborzó anyagában azt írja:

Szerintük ugyanis a közigazgatási bíróságokról szóló törvényeket botrányos körülmények között fogadták el, és szerintük a kormány szándéka, hogy a hozzájuk lojális bírókkal töltsék fel a bíróságokat. Az azonban erősen kérdéses, hogy aktív bíróként Vadász Viktor vajon tevékenykedhet-e előadóként egy olyan rendezvényen, ahol a magyar ellenzék érdekeit szolgáló kijelentések hangzanak el.