Gyűrűsfarkú makik születtek a debreceni állatkertben

2019.03.27. 11:16

Gyűrűsfarkú makik születtek Debrecenben, akik több mint négy hónapos vemhességet követően jöttek világra.

Több mint négy hónapos vemhességet követően március 19-én egy, 23-án további kettő gyűrűsfarkú maki született a debreceni állatkertben. A fotókat az alábbi képre kattintva nézhetik meg: 

Kölyök gyűrűsfarkú makik (Lemur catta), más néven katta lógnak anyjuk hasán a Debreceni Állat- és Növénykertben 2019. március 27-én. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az állatkert közösségi oldalán azt írja, hogy:

„Gyűrűsfarkú makik születtek a Debreceni Állatkertben!

Március 19-én egy, 23-án pedig iker makibébikkel ajándékozták meg a kattaszülők a Debreceni Állatkert látogatóit. A jelenleg körülbelül 80 grammos csöppségek több, mint 4 hónapos vemhesség után látták meg a napvilágot. Az életerős kicsik tapasztalt anyjuk szőrébe kapaszkodva töltik mindennapjaikat.

Az eredetileg Madagaszkár szigetén őshonos gyűrűsfarkú makik számát főként élőhelyük rohamos zsugorodása veszélyezteti, melynek következtében állományuk jelentősen leredukálódott.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által veszélyeztetettnek nyilvánított faj az Európai Fajmegmentési Program (EAZA EEP) keretében él a Debreceni Állatkertben, ahol a látogatók Húsvéttól testközelből is találkozhatnak a mindig játékos és szórakoztató gyűrűsfarkú makikkal a Katta sétányon.”