Egy friss videóból világosan kiderült, hogy miért nem szavazta meg a kerületi Fidesz-frakció a XV. kerület költségvetését, amit Lamperth Mónika és a DK által támogatott Németh Angéla nyújtott be.


Az összeállítás szerint a költségvetési tervezet szerint a jegyzői iroda egyéb dologi kiadására 504 millió Ft, a polgármesteri kabinet egyéb dologi kiadására 140 millió Ft, a jegyzői iroda működési céltartalékára 73 millió Ft, a polgármesteri kabinet egyéb működési célú támogatására 60 millió Ft, a polgármesteri kabinet külső személyi juttatásokra 38 millió Ft jutott volna. Összesen több mint 800 millió Ft értékben juttattak volna így pénzt a két darab jegyzői irodára és a három polgármesteri kabinetre.

Egyébként 2018-ban a jegyzői iroda egyéb dologi kiadására még csak 464 millió forintot szavaztak meg a képviselők. A Fidesz azt a büdzsét sem szavazta meg.

Mint arról korábban beszámoltunk, teljesen megbukott a Németh Angéla-Lamperth Mónika kettős által beterjesztett költségvetés a XV. kerületben azzal, hogy a képviselők többsége elutasította a javaslatot. 10 képviselő szavazott igennel, 4 tartózkodott, és 7 nemmel voksolt. A Demokratikus Koalíció támogatásával megválasztott polgármester totális vereséget szenvedett.

DK-s kifizetőhely?

A DK és Lamperth foglya maradt a XV. kerület – így reagált a szavazás eredményére Pintér Gábor, a Fidesz XV. kerületi frakcióvezetője. Közölte: nem sikerült a Lampert Mónika jegyző készítette költségvetési rendeletet elfogadni. A 21 fős képviselő-testület 7 fős Fidesz-KDNP frakciója számos módosítással élt, melyet a baloldali vezetés jogellenesen még szavazásra sem bocsátott.

Németh Angéla polgármester alkalmatlanságát bizonyítja, hogy elfogadott költségvetés nélkül maradt a DK kifizetőhelyévé vált kerület.  A Fidesz-KDNP frakció céljai nem változtak, a helyben élők boldogulását és a kerület biztonságos fejlődését tekintjük a legfontosabbnak – zárul a nyilatkozat.

Kétmilliós jutalom a semmire

Mint arról korábban beszámoltunk, Németh Angélát gyakorlatilag dróton rángatja Lamperth Mónika, a kerület jegyzője. A DK-közeli városvezetőt szeptemberben választották meg, de máris kétmillió forintos jutalommal lepte volna meg magát. Jellemző, hogy az ezzel kapcsolatos előterjesztést a korábbi jobbikos Bodó Miklós adta be, aki jelenleg a XV. kerületi önkormányzat pénzügyi és településfejlesztési bizottságának elnöke. Az előterjesztésben Németh féléves polgármesteri munkáját jutalmazták volna, ám  akkor mindössze két hónapja volt polgármester a testületi ülés idején, előtte csak alpolgármesterként járt el ilyen jogkörben. Vagyis, a Jobbik-Gyurcsány összefogás, a jobbikos hízelgés Gyurcsányéknak itt is elég könnyen tetten érhető.

Németh Angéla, a Demokratikus Koalíció polgármestere csúnyán megbukott Forrás: Facebook

Megbukott a posztkommunista-neonáci-zöld koalíció

Egyébként a költségvetés elfogadását a demokratikus berendezkedésű országokban mindenhol a vezető koalíció vizsgálja, legyen az egy állam vagy egy önkormányzat gazdálkodása. A költségvetés tervezése, végrehajtása, közös felelőssége a koalíciónak. Éppen ezért azt sosem az ellenzéknek kell megszavaznia. Rákospalotán a városvezető koalíció, élén az azt vezető polgármesterrel, megbukott. A pozíciók szétosztásában tudtak csak együttműködni, olyan költségvetési tervet, amit mindannyian el tudnak fogadni, már nem sikerült megszavazni.   A koalíció korábbi alpolgármestere nyilatkozta, hogy azért nem szavazták meg, mert pártfinanszírozási elemeket tartalmaz. A mostani eset fő tanulsága mindenesetre ezzel kapcsolatban, hogy nem tud együttműködni az a „szivárványkoalíció”, amiben a posztkommunista pártok a neonácikkal, a neoliberálisokkal, a zöldekkel és jobbikos elemekkel vannak együtt, minden elvüket feladva, a hatalom érdekében.