Szijjártó Péter: A Zöld-foki Köztársaság felelősséggel áll a migráció kérdéséhez

SZIJJÁRTÓ Péter; TAVARES, Luís Filipe
Praia, 2019. március 27. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (j) és Luís Filipe Tavares, a Zöld-foki Köztársaság külügyekért és közösségekért felelős miniszter találkozója Praiában 2019. március 27-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a közmédiának nyilatkozott annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel látogatásra utazott Praiába, a Zöld-foki Köztársaság fővárosába. A külügyminiszter kijelentette, hogy a Zöld-foki Köztársaság olyan ország, amely felelősséggel áll a migráció kérdéséhez, és ez fontos Európa biztonságának szempontjából. Szijjártó beszélt a Magyarország és az afrikai ország között szorosabbra fűzendő gazdasági együttműködésről is. 
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a közmédiának nyilatkozva arról beszélt, hogy sajnos Európában és elsősorban Brüsszelben uralkodik egy bántó leegyszerűsítés Afrika vonatkozásában. Az Európai Bizottság sok esetben szeretné úgy láttatni az egész kontinenst, mint olyan országok csoportját, ahol minden ország azon „mesterkedik”, hogyan küldje el saját polgárait Európa irányába.

Szerinte próbálják úgy beállítani Afrikát, mint egy kontinenst, amely szabadulni próbál a népesség növekedése miatti terhektől.

Márpedig ez nincs így minden ország esetében, köztük a Zöld-foki Köztársaság esetében sem – szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve: a Zöld-foki Köztársaságnak szüksége van saját polgáraira, nem elküldeni, hanem megtartani akarja őket.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy a Zöld-foki Köztársaság védi saját határait, komoly határvédelmi, határbiztonsági intézkedéseket vezetett be. Ráadásul olyan ország, amely komolyan veszi az Európai Unióval való együttműködést.

Ezért Magyarország azt szorgalmazza, hogy az EU is vegye komolyan a Zöld-foki Köztársasággal való kapcsolatok fejlesztését.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (j) és Luís Filipe Tavares, a Zöld-foki Köztársaság külügyekért és közösségekért felelős miniszter találkozója Praiában 2019. március 27-én Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

A Zöld-foki Köztársaság együttműködik Európával

Gazdasági téren szorgalmazzák, hogy az Európai Unió kössön kétoldalú gazdasági partnerségi megállapodást a Zöld-foki Köztársasággal. Ahogy a külügyminiszter fogalmazott,

Megjegyezve azt is, hogy biztosak lehetünk abban, hogy a Zöld-foki Köztársaság nem lesz a tömeges migráció kibocsátója, továbbá, hogy minden esetben Európával együttműködve hozza meg saját és az európai biztonságára vonatkozó intézkedéseit.

A miniszter azt is elmondta, hogy

a két ország között a gazdasági együttműködést szeretnék szorosabbra fűzni, hogy segítsék a stabilitást a Zöld-foki Köztársaságban, továbbá a magyar gazdasági szereplők érdekeit is előremozdítsák.

Ezért egy kötöttsegély-hitelmegállapodás megkötésére készülnek 35 millió euró értékben. Ennek keretében a magyar vállalatok olyan beruházásokat hajtanak végre az országban, amelyek hozzájárulnak a Zöld-foki Köztársaság stabilitásának erősítéséhez a mezőgazdaság termelékenységének javításával, valamint a vízgazdálkodás fejlesztéséhez szükséges beruházásokkal.