Brüsszel az alacsony adók miatt támadja Magyarországot

2019.03.27. 16:40

Brüsszel az alacsony adóterhek miatt támadja Magyarországot, a kormány azonban nem enged a gyermekes családokra fókuszáló, adócsökkentésre épülő adópolitikából – mondta Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy Magyarország jelenleg a legnagyobb adócsökkentő az Európai Unióban, és ennek a címnek a megvédésére törekszik. Itt a legalacsonyabb a társasági adó, és az ország a személyi jövedelemadó (szja) mértékének versenyében is az elsők között van – tette hozzá.

A magyar adórendszer versenyképességét igazolja, hogy Magyarország bekerült a világ tíz legjobb befektetési célpontja közé

– húzta alá Tállai András.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkáraForrás: MTI/Máthé Zoltán

Csak tavaly 98 nagyberuházás érkezett a befektetés-ösztönzési rendszeren keresztül, amellyel 17 ezer új munkahely létesül, a beruházások összértéke pedig meghaladja az 1380 milliárd forintot. Brüsszel azonban ahelyett, hogy példaként használná a versenyképes magyar adórendszert, úgy tűnik, inkább abban érdekelt, hogy a befektetők számára kedvező hazai adókörnyezetet adóemelésekkel, illetve a kedvezmények és a mentességek megszüntetésével átalakítsa. A miniszterhelyettes szerint ez vállalkozások megszűnéséhez, a befektetők kivonulásához és munkahelyek megszűnéséhez vezet.

Az adócsalókkal szembeni küzdelemben is példaértékű eredményeket értünk el

– hangsúlyozta Tállai András.

A gazdaságfehérítő eszközeinket szinte kivétel nélkül minden uniós tagállam adóhivatala tanulmányozta. A magyar elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) alapján kidolgozott lengyel SENT-rendszer már 2017. május 1-jén hatályba lépett, és idén a szlovákok is bevezethetik az online közúti ellenőrzés új rendszerét. A 2018. július 1-jén bevezetett online számlázás, illetve az étel- és italautomaták adóhivatali bekötése egy újabb mérföldkő a feketegazdaság elleni küzdelemben. Tállai András azt is elmondta, hogy

uniós szinten is élenjárók vagyunk az adóelkerülés elleni küzdelemben,

hiszen elsők között ültettük át az adóelkerülés elleni irányelv egyes rendelkezéseit. A határokon átnyúló, nemzetközi adócsalókkal, illetve adóelkerülőkkel szemben a legeredményesebben közösen, a tagállamokkal összefogva lehet felvenni a küzdelmet, ebben partner hazánk – szögezte le, hozzátéve, hogy a magyar innovatív megoldások uniós szinten is segíthetik az adóelkerülés mértékének a csökkentését.

Emlékeztetett, hogy 2017-ben Magyarország volt az Európai Unió legnagyobb adócsökkentője, az Eurostat adatai szerint ugyanis

hazánkban csökkent a legnagyobb mértékben a GDP-arányos adóterhelés.

A címvédésre jó esélyünk van, tavaly ugyanis mintegy 290 milliárd forintot, idén pedig több mint 270 milliárd forintot hagynak az adócsökkentések a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK