Horváth József biztonságpolitikai szakértő csütörtökön az M1 aktuális csatorna vendége volt, ahol elmondta, nem véletlen, hogy különböző dolgokat mond magáról az F. Hassan névre hallgató terrorista, valószínűleg ezt a kiképzést kapta az Iszlám Államtól arra az esetre, ha elfogják. Most azonban Belgiumban az ottani hatóságok fognak kihallgatni egy szemtanút, aki állítólag jelen volt, amikor F. Hassan elkövette a tömeggyilkosságot Szíriában – írja a PestiSrácok.hu

A PestiSrácok információi szerint Belgiumban fogják kihallgatni azt a szemtanút, aki azt állítja, hogy ott volt és látta F. Hassant Szíriában, amikor a terrorista elkövette a tömeggyilkosságokat. Az újabb tanú annak a külföldi személynek az ismerőse, aki korábban elsőként azonosította a Budapesten elfogott szír állampolgárt. A gyanúsított tagadja a vádakat, és azt mondta, hogy ott sem volt a helyszínen a gyilkosságok idején. A belga hatóságok már jelezték magyar kollégáiknak, hogy jogsegély keretében a védett tanú mellett neki is tehetnek fel kérdéseket.

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét fogták el Magyarországon. Az akciót a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központtal együttműködve hajtotta végre. Nagyon úgy tűnik, hogy az elfogott személy különböző történeteket talál ki, hogy mentse magát. Többek között azt vallotta, hogy ő a görög titkosszolgálat ügynöke, és azon dolgozik, hogy minél több Európába szökött dzsihadistát rendőrkézre juttasson. A hatóságok ezeket az állításokat is ellenőrzik, Horváth József az M1 műsorában azonban kiemelte, hogy a tárgyaláson több történettel próbálkozott, például, hogy analfabéta és ötgyermekes családapa.

Horváth szerint az Iszlám Állam kiképzésében valószínűleg variációkat tanítanak nekik arról, mit mondjanak, ha elfogják őket. 

A szakértő kitért arra is, hogy 2015 óta ezrével érkezhettek Európában olyanok, akik terrorakciókra vannak kiképezve. Ők jelentik a legnagyobb veszélyt, ezért minél előbb fel kell deríteni őket.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez 2019. március 24-én. A férfi három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett résztForrás: MTI/Mihádák Zoltán

Öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított

Mint arról korábban beszámoltunk, a gyanú szerint F. Hassan a terrorszervezet emírjeként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított, emellett legalább húsz ember kivégzésében is rész vett, valamint szerepelt az Iszlám Állam propagandavideóiban is. A Terrorelhárítási Központ (TEK) közleményében pedig azt írta, hogy korábbi fogvatartási helyén, a nyírbátori migránstáborban Hasszán F. demonstratívan fekete öltözékben járt, mint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai, és összeverekedett más migránsokkal. A TEK feljelentése alapján az ügyészség kérte az előzetes letartóztatását, amelyet a bíróság egyelőre egy hónapra el is rendelt.

F. Hassant minősített emberöléssel elkövetett terrorcselekmény és terrorcselekmény előkészületével gyanúsítja a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. 

A gyanú szerint 2016 óta az Iszlám Állam tagja. A Terrorelhárítási Központ adatai szerint Magyarországra utazása előtt a Görögországban benyújtott menekültkérelme alapján kiállított menekült úti okmány felhasználásával Európa több országában is megfordult.