A vitát az ELTE-n tartották, és a Joghallgatók Önképző Szervezete rendezte. A teremben rengeteg érdeklődő volt, és a családpolitikán vitatkoztak. Illetve vitának csak formailag lehet nevezni, mert Novák Katalin államtitkár minden túlzás nélkül agyonverte a felkészületlen, üres frázisokat mondó, nehezen fogalmazó MSZP-s politikust, Bangóné Borbély Ildikót. Még az ellenzéki Népszava is ezzel a címmel számol be a tegnap esti vitáról: Novák vs. Bangóné – 1:0.

Bangóné az elmúlt hónapokban vált viszonylag ismertebbé, bár nem szakmai teljesítményével. Ő volt az az MSZP-s képviselőnő, aki a köztévében azt javasolta a többi ellenzéki képviselőnek, hogy feküdjenek hasra a földre, mert ez – elnézést Bangóné kifejezéséért – „kurva erős kép lesz”. Később pedig sírást tettetve arról beszélt egy felvételen, már a földön fekve, hogy milyen borzalmas, hogy ezt fogják látni a gyermekei. Vagyis: kreált egy helyzetet, hazudozott, majd eljátszotta, hogy igaz.

Később borzalmas helyesírása miatt nevetett rajta egy ország. A „fojtani” igét ly-nal írta le, Kunhalmi Ágnessel így próbáltak tüntetni. 

A helyesírás bajnokai: Bangóné és Kunhalmi ÁgnesForrás: MTI/Balogh Zoltán

De valójában most került a legkellemetlenebb helyzetbe. Végre elmondhatta volna, hogy miben nem ért egyet a kormány családpolitikájával. Ott ült vele szemben az államtitkár, Novák Katalin. Csakhogy Novák Katalin mögött szakmai tudás, érvek voltak, Bangóné mögött meg – semmi. A közönség rendszeresen kinevette Bangónét. Például akkor, amikor Bangóné összevissza beszélt a statisztikai adatokról, és Novák Katalin ezt mondta: „A statisztika világa a helyesíráshoz hasonlóan nehéz terep!”

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkáraFotó: Hirling Bálint - Origo

Novák Katalin elmondta azt is, mennyire nevetséges, hogy most bírálják az intézkedéseket, viszont amikor a szocialisták voltak kormányon, több családellenes törvényt hoztak: eltörölték a gyes harmadik évét, csökkentették a családi pótlékot élvezők körét, és az első Fidesz-kormány más családbarát intézkedését is megszüntették. Ugyanakkor joggal sorolta mindazt a rengeteg intézkedést, amit a Fidesz tesz azért, hogy minél több gyerek szülessen. Egy alkalommal az volt Bangóné érve, hogy nem elég, ha a kormány pénzt ad a fiataloknak.

A vitát irgalmatlan fölénnyel az államtitkár asszony nyerte. 

Bangóné Borbély Ildikó és Novák Katalin vitája a kormány családtámogatási politikájáról.Forrás: Mandiner