Törökország-szakértő: Ankara óvatos politikát fog folytatni

2019.03.29. 08:02

Ankara óvatos politikát fog folytatni a Törökország és az Európai Unió közötti migrációs együttműködésben - mondta Hóvári János Törökország-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

A volt ankarai nagykövetet azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Migrációkutató Intézet legújabb elemzése szerint szír migránsok tízezrei tervezik, hogy a következő hetekben útnak indulnak Törökországból, illetve Görögországból Németországba.Hóvári János közölte, hogy Görögországban a hivatalos statisztikák szerint 90 ezer migráns van. 

A szakártő szerint Görögországban legalább 100 ezer migráns van, akik szeretnének Németországba eljutni.Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Nyilvánvaló, hogy ennél több tízezerrel többen vannak valójában Görögországban. Az innen induló mozgást Horvátországnak és Szlovéniának mindenképpen meg kell állítania - nyilatkozta a szakértő, aki hozzátette, hogy a törökországi helyzet más. Ott egy tízezres tömeg csak akkor léphetné át a határt, ha a szükséges vízummal rendelkezne, illetve ha arra a legfelső török vezetés engedélyt adna. Utóbbi azt jelentené, hogy változás állt be Törökország és az Európai Unió kapcsolatában. Ha ugyanis Törökország megszegné a migrációs megállapodást, az EU vizsgálat tárgyává tenné egész kapcsolatrendszerét Törökországgal.

Ez esetben veszélybe kerülne a török vámunió, amely Törökország számára elsődleges fontosságú, azaz az ország vezetése nem engedheti meg magának, hogy veszélybe kerüljön a vámunió - jelentette ki Hóvári János.