A pápa rendeleteket adott ki a gyermekmolesztálás elleni küzdelem jegyében

2019.03.29. 14:54

Ferenc pápa három rendeletet adott ki pénteken a gyermeket sújtó visszaélések megelőzése jegyében a Vatikánon belül.

A katolikus egyházfő egy saját kezdeményezésű, úgynevezett motu proprio apostoli levelet, egy törvényt és irányelveket adott ki a témában. A Vatikán területén hatályos, illetve a vatikáni lakosokra és állampolgárokra vonatkozó dokumentumok június 1-jén lépnek életbe.

Az intézkedések mintegy 800 embert érintenek, köztük a Vatikán 300 diplomatáját.

Ferenc pápa a heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2019. március 27-én.Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Az új rendeletek minden vatikáni tisztségviselőt köteleznek arra, hogy jelentsék a visszaélésgyanús eseteket, kivéve a gyónási titoktartási kötelezettség alá eső ügyeket. A jövőben azonnali hatállyal felfüggesztik hivatalukból azokat, akiket kiskorúak vagy sebezhető emberek elleni szexuális visszaélés vádjában vétkesnek találnak.Emellett a vatikáni adminisztráción belül egy új kapcsolattartó felel majd a szexuális visszaélések megelőzését célzó intézkedések gyakorlatba való átültetéséért, és ő foglalkozik az áldozatokkal is. Az áldozatokat tájékoztatni kell az ügyükben zajló nyomozás állásáról, védelmet kell nyújtani nekik a feltételezett visszaélővel szemben, illetve orvosi, pszichológiai ellátásra és jogi tanácsadásra is jogosultak. 

Ferenc pápa megpuszil egy kisgyereket a heti általános audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2019. március 27-én.Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

A rendeletek tiltják, hogy a gyermekekkel foglalkozó vatikáni tisztségviselők testi fenyítést alkalmazzanak büntetésként, valamint azt is, hogy a szülők beleegyezése nélkül fényképeket vagy felvételeket készítsenek a kiskorúakról. Ezen kívül egy felügyelt gyermek sem kaphat ajándékot, és nem részesülhet különleges bánásmódban.Az elmúlt években világszerte számos olyan esetre derült fény, amelyeknél a katolikus klérus tagjai gyermekeket molesztáltak. Februárban négynapos nemzetközi konferenciát rendeztek a Vatikánban, amelynek témája a gyermekek hatékonyabb védelme volt. Ferenc pápa ekkor ígéretet tett arra, hogy az egyház a továbbiakban nem huny szemet a pedofil papok által elkövetett bűncselekmények fölött.