Szijjártó Péter: Lehetségessé válhat az azeri gáz szállítása Magyarországra 2021 után

2019.03.29. 12:43

Lehetségessé válhat az azeri gáz szállítása Magyarországra 2021 után, és ennek előkészítésére energetikai munkacsoport létrehozásáról állapodott meg pénteken Bakuban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azeri kollégájával.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon azt mondta, hogy Magyarország érdekelt abban, hogy 2021-től részesüljön a megnövekedett azerbajdzsáni gáztermelésből és az Európába irányuló gázszállításokból.

Ez Magyarország számára azért rendkívül fontos, mert régóta napirenden van a gázbeszerzési források szétosztása, eddig azonban különféle geopolitikai és regionális politikai okokból erre nem kerülhetett sor.

Most Azerbajdzsán vonatkozásában 2021 utánra erre reális esély van, ésez Magyarország gázellátását nagymértékben javítani fogja– mondta Szijjártó Péter.

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusnak rendkívül súlyos hatása van a közép-európai térségre, mert a két ország között mindmáig nem jött létre a megállapodás, ami biztosítaná a jövő év elejétől az Oroszországból Közép-Európába szánt gáz átszállítását Ukrajnán keresztül. Ez Magyarország számára különösen komoly kihívást jelent, hiszena beérkező orosz gázimport több mint fele Ukrajnán keresztül érkezik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyal Parviz Shahbazov azeri energetikai miniszterrel Bakuban, a Cinar Plazaban a miniszter egynapos munkalátogatása során 2019. március 29-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a múlt héten már megállapodott az orosz Gazprommal a gázszállítások mikéntjéről 2020-ra, de tekintettel a törékeny helyzetre, a 2021-től esedékes gázbeszerzési tárgyalásokat is haladéktalanul be kellett indítani.

Komolyan gondoljuk azt, hogy Magyarország energiabiztonságának javításához arra van szükség, hogy több forrásból is be tudjuk szerezni a Magyarországon felhasznált gázmennyiséget. Körültekintve a térségünkben azt látjuk, hogy az egyik legéletképesebb forgatókönyv gázbeszerzési forrásokra az Azerbajdzsánból érkező gáz lehet – mondta a miniszter.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Azerbajdzsánból évente 16 milliárd köbméter gázt exportálnak Törökországba és a délkelet-európai térségbe. A kaukázusi országban ugyanakkor három új gázmezőt fedeztek fel, amelyek több mint 500 milliárd köbméter gáztartalékkal rendelkeznek, és megkezdték az előkészületeket arra, hogy a Délkelet-Európába vezető gázvezeték kapacitását megnöveljék évi 16 milliárdról 31 milliárdra.

Ez megnyitja a lehetőséget arra, hogy újabb gázmennyiség érkezzen a térségbe, amely jelenleg még nincs leszerződve– mondta Szijjártó Péter.