Tarlós István: Karácsony Gergely panaszkodik, duzzog, könnyezik

2019.03.29. 10:04

Tarlós István főpolgármester szerint Karácsony Gergelynek, az MSZP-Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltjének a zuglói parkolási ügyben folytatott viselkedése még a kerületi vezetői alkalmasságát is megkérdőjelezi. Ahogy Tarlós az Echo TV Jó reggelt! című műsorában fogalmazott: Karácsony Gergely panaszkodik, duzzog, könnyezik.

Az, ahogy a parkolási kérdést kezeli, és jogi útra próbál terelni politikai vitákat, azt a benyomást kelti az emberben, hogy megkérdőjelezi, nemhogy a főpolgármesteri, de a kerületi polgármesteri alkalmasságát is – mondta Tarlós István.

Gyerekes dolognak nevezte, és szerinte a „félelem és a zavartság vezetett oda, hogy a XIV. kerületi polgármester jogi lépéseket fontolgat, mert” – miként azt Karácsony Gergely korábban az ATV-nek nyilatkozta – a zuglói parkolás ügyében „mindenféle félinformációkkal traktálja a nyilvánosságot” a főpolgármester.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, főpolgármester-jelöltForrás: MTI/Mónus Márton

Tarlós István azt mondta, Karácsony Gergely vet fel olyan témákat, amelyeket rutinos politikus nem húzna elő.

Egy rossz szériában van, de lehet, hogy neki ez az állandó formája, és csak a külső megjelenésre apellál a választások tekintetében

– folytatta a főpolgármester. Szerinte Zuglóban egy erősen vitatható parkolási szerződés jött létre, és most ezt akarják összekeverni azzal a vitával, hogy ki legyen Budapesten a parkolás gazdája, a kerületek vagy egységesen a főváros.

A Zuglói Polgármesteri Hivatal által küldött dokumentumokban szerepelt az, hogy a fizetős parkolásból a kerületnek 2018-ban 793 millió forint vesztesége keletkezett. Éppen Karácsony Gergely előterjesztésére fogadták el azt a 2019-es kerületi költségvetést, amelyben további 300 millió forint veszteséget terveznek a területen – mondta el Tarlós István. Hozzátette:

Karácsony Gergely az ügyben a szocialistákat, a saját támogató pártját mutyizással vádolta meg.

A főpolgármester elmondta azt is, a parkolási szerződéseket a kerületek saját jogon, önálló jogi személyként kötik meg, ezért nem érthetők Karácsony Gergely szavai arról, hogy miért volt kénytelen aláírni a szerződést. A törvény ugyanis jogot ad a polgármesternek ahhoz, hogy felfüggessze a döntést, megvétózhassa, netán ellene szavazzon – emelte ki –, és ne lehajtott fejjel tartózkodjon, majd szó nélkül aláírja a szerződést.

Tarlós István megjegyezte azt is, hogy Karácsony Gergely kezdeményezett fizetős parkolást Zuglóban.

Tarlós István főpolgármesterForrás: MTI/Máthé Zoltán

A főpolgármester a műsorban beszélt arról is, hogy szombaton átadják a 3-as metró felújított északi szakaszát. Minden próba, minden hatósági vizsgálat pozitív volt, beindul a zavartalan utasforgalom – mondta.

Egy roncsderbibe illő, lepusztult infrastruktúrájú, nagyon fontos vonalas létesítményt felújítottunk

– mondta Tarlós István, hozzátéve, hogy a szerelvényeket már korábban felújították.
A metróvonal déli szakaszának felújítása április 6-án kezdődik.