Vasárnap át kell állítani az órákat

őszi óraátállítás
Kunszállás, 2017. október 28. Hatvani Béla átállítja egy óra mutatóját a Hatvani család gyűjteményének helyet adó Órák Házában Kunszálláson 2017. október 28-án. Október 29-én megkezdődik a téli időszámítás, az órákat hajnalban 3 óráról 2 órára kell visszaállítani. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani. Az átállás érinti a közösségi közlekedést és a légitársaságok menetrendjét is.
Vágólapra másolva!

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közleménye szerint a nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer. A módszer azon alapul, hogy ha

a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni.

A nap-éj egyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően már kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt.

A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik.

Így érinti a közlekedést

Az átállás érinti a közösségi közlekedés menetrendjét. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az eredetileg 2 és 3 óra közöttre tervezett indulások elmaradnak, egyes járatok esetében pedig rendkívüli menetrend lesz érvényben. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az utazástervező csak korlátozottan fog működni, ezért a BKK arra kéri az utasokat, hogy a cég honlapján található frissített menetrendi információkat is vegyék figyelembe.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A Mávinform MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el. Azok a belföldi vonatok, amelyek 2 óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkeznek a következő állomásra.
Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint. A Bécs-Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul 3.39-kor. A Bukarest-Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul tovább a Keleti pályaudvarra, illetve Bécsbe.

Bár a légitársaságok magyarországi járatait nem érinti az óraátállítás, a szokásoknak megfelelően a légicégek az óraátállításkor térnek át a nyári menetrendi időszakra.

Több mint egy hétig is tarthat az óraátállítás hatása

Az óraátállítás hatása 7-10 napig is tarthat azoknál, akik erre érzékenyek – mondta Pintér Ferenc meteogyógyász szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakember szerint elsősorban azokat sújtja az óraátállítás, akik rendszeres életet élnek, a kisgyerekeket és az időseket. Mivel a belső óra a szervezet teljes működésére hatással van, így nem szabad bagatellizálni az egyórás csúszást – tette hozzá. Az óraátállítás elsősorban alvási problémákat, vérnyomás-ingadozást okoz, csökkenhet a munkavégzés hatékonysága, illetve nőhet a balesetek száma – mondta.