Brüsszel beismerte, a szír terrorista valóban kapott uniós pénzt

2019.03.31. 11:06

Az Európai Parlamentben sorra fogadnak el olyan állásfoglalásokat, amelyekben a közös elem a bevándorlás legalizálása melletti állásfoglalás, ők legalizálni akarják az eddigi illegális bevándorlást, a magyar kormány ezzel szemben megállítani akarja azt - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. 

Az Európai Bizottság a magyar kormány kérdésére adott válaszában beismerte, valóban kapott pénzzel feltöltött kártyát a szír terrorista - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.  Dömötör Csaba azt mondta: az uniós adófizetők pénzéből finanszírozott program keretében - amelyet, mint kiderült, a terroristák is kihasználnak -, a hivatalos összesítés szerint, csak januárban 60 ezren kaptak pénzt ilyen kártyára.Nem azt mondom, hogy minden ide érkező bevándorló terrorista, de sok példa van arra, hogy a könyörtelen támadásokat elkövető szélsőségesek magukat menekültnek mondva tartózkodnak Európában - fogalmazott az államtitkár. 

A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez 2019. március 24-énForrás: MTI/Mihádák Zoltán

Dömötör Csaba szerint a szír Hassan F. esete is bizonyítja, a regisztráció ellenére sem tudják hatékonyan felügyelni, kik igényelnek ilyen kártyát, s ez tovább tágítja a rést Európa biztonsági pajzsán. Nem beszélve arról, hogy az efféle támogatás további millióknak jelent "meghívást" Európába. A biztonság kapcsán kitért arra is, hogy az Európai Parlament (EP) jelentésében 3900 és 4300 közé teszik azon európai állampolgárok számát, akik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet kötelékében harcoltak. Egy részük már visszatért, maradékuk most a terrorszervezet összeomlásával térhet vissza.

Az Európai Parlament továbbra is legalizálni akarja az illegális migrációtForrás: AFP/Handout

Dömötör Csaba beszélt arról is, hogy az EP-ben sorra fogadnak el olyan állásfoglalásokat, amelyekben a közös elem a bevándorlás legalizálása melletti állásfoglalás. Ők legalizálni akarják az eddigi illegális bevándorlást, a magyar kormány ezzel szemben megállítani akarja azt - hangsúlyozta.

Az államtitkár elmondta, a kormány által korábban rendelt összeurópai felmérésből kiderült: az európaiak túlnyomó része nem nézi jó szemmel a bevándorlást, nem adtak felhatalmazást arra, ami most folyik. Ezért kell nagyot fordítani a brüsszeli politikai kormánykeréken, amit a májusi választáson lehet kikényszeríteni - mutatott rá Dömötör Csaba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK