Kovács Zoltán: Európa jövője a tét az európai parlamenti választáson

Kovács Zoltán interjú
Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
Sorsdöntő lesz a május 26-i európai parlamenti (EP-) választás, ez a sorsdöntő kérdés pedig elsősorban Európa jövője - mondta Kovács Zoltán Bécsben.
Vágólapra másolva!

Sokan azt gondolják, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt vitája technikai jellegű, vagyis arról szól, hogy a magyar kormánypártok mely pártcsaládhoz tartoznak, a valódi vita azonban Európa jövőjéről szól

- mondta az MTI-nek Kovács Zoltán, miután külföldi újságírókkal találkozott.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára évek óta ellátogat európai fővárosokba, hogy válaszoljon helyi politikusok, illetve újságírók kérdéseire, így azok közvetlen forrásból tájékozódhatnak a magyarországi döntések körülményeiről. Az államtitkár ezúttal Bécsben találkozott külföldi újságírókkal, akiknek elmondta, sorsdöntő lesz a május 26-i európai parlamenti (EP-) választás, ez a sorsdöntő kérdés pedig elsősorban Európa jövője.

Az államtitkár szerint részben azért esett a választás az osztrák fővárosra, mert korábban is mindig tanulságos volt beszélgetni a Bécsben élő újságírókkal. Kovács Zoltán úgy fogalmazott:

Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország megítélését tekintve radikális változások következtek be Ausztriában:

míg hazánk nagyon komoly kritikákat kapott az előző, szociáldemokrata kormányzatoktól, a mostani megítélés sokkal kedvezőbb.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára. Fotó: Koncz Márton

Kovács Zoltán azt is kifejtette, hogy Európa-szerte egyetlen más kormány sem élvezi azt a típusú demokratikus mandátumot, felhatalmazást, amelyet a magyar emberek adtak Orbán Viktor kormányának háromszor egymás után.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy nehezen változik meg a nyugat-európai újságírók velünk kapcsolatos látásmódja, de

a tények és következetesség fényében, amely Magyarországot jellemzi az elmúlt nyolc-kilenc évben, lassú változás itt is megfigyelhető.

Az államtitkár látogatása alkalmával ismertette egyebek között azt is, mely álláspontot képvisel Magyarország a családpolitikával, a társadalmi intézményekkel, valamint az európai politikával kapcsolatban.