A kisebbségvédelem nem nyert még polgárjogot az EU intézményein belül

2019.04.01. 08:04

Dr. Zsigmond Barna Pál, a Fidesz országgyűlési képviselő a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a romániai helyzetről, arról, hogy mit is jelent az ottani miniszterelnök és államfő vitája, de szóba kerültek általános európai kisebbségi ügyek is.

A politikus, aki korábban Csíkszeredán volt főkonzul elemezte a romániai helyzetet, pontosabban azt, ami most a román miniszterelnökkel történt, aki Washingtonban járva jelentette be, hogy az országa izraeli nagykövetségét áthelyezik Jeruzsálembe, ám ezt Johannis államfő megcáfolta. A két politikus közti ellenszenv okát a román belpolitikában kell keresni a képviselő szerint, amelyik igen megosztott, az ellenfelek sűrűn használnak erős kijelentéseket egymásra. A két politikus közti nézetkülönbség alátámasztására meg is indult egy jogi vita Romániában, hogy egy ilyen súlyú külpolitikai lépés mennyire tartozik a kormányzat kompetenciájába, milyen jogosítványai vannak az államfőnek. Zsigmond Barna Pál véleménye szerint ez igen méltatlan vita, hiszen ha eldöntöttek valamit, akkor azt végig is kell vinni, ahogy azt Magyarország tette a jeruzsálemi kereskedelmi kirendeltség megnyitásával.

A romániai helyzethez hozzátartozik az is, hogy ott nem csak EP választások lesznek idén, de államfőt is választanak, ami azért is fontos, mert a román elnöknek igen széles jogkörei vannak. Klaus Johannis a hírek szerint egy újabb ciklust kitöltene, még azt nem lehet tudni, hogy ki lesz a kihívója, jelenleg többen is aspirálnak erre. A mostani vita nem kellemes, főleg annak a fényében, hogy Románia jelenleg az Európai unió soros elnöke éppen.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.