Az agráriumot érintő kérdésekről indított konzultációsorozatot a kormány

2019.04.02. 20:21

Az agráriumot érintő legfontosabb kérdésekről indított országos konzultációsorozatot a kormány - közölte Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Csongrádon. Magyarország kormánya teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja Brüsszel azon szándékát, amely a magyar gazdáktól pénzt vonna el, amit aztán a migránsoknak adna - fűzte hozzá Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Farkas Sándor a május végéig tartó Gazdaországjárás egyik első állomása előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, az agrártárca vezetői a rendezvényeken az ágazatot érintő legfontosabb tényekről és lehetőségekről számolnak be a gazdálkodóknak.

A találkozókon szó esik arról is, milyen következményekkel járna, ha megvalósulna az Európai Bizottság (EB) elképzelése, amely a következő uniós költségvetési ciklusban csökkentené az agár- és vidékfejlesztési támogatásokat - közölte a politikus.

Eddig már több mint 150 ezren támogatták a magyar gazdák és a termőföld védelmében, az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért indított petíciót - mondta Farkas Sándor, hozzátéve: erre a konzultációsorozat résztvevőinek is lehetőségük lesz.

Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár kifejtette, az agrárium derekasan kivette a részét a magyar gazdaság elmúlt években nyújtott jó eredményéből. Az agrárium teljesítménye másfélszeresére emelkedett a 2010-eshez képest, az export pedig több mint 50 százalékkal bővült ezen időszak alatt.A kormány számos eszközzel segítette a gazdálkodók versenyképességének javítását - mondta az államtitkár, kiemelve az áfacsökkentést, amely hozzájárult az ágazat fehérítéséhez.

A kormány a nemzeti költségvetésből jelentősen támogatta az ágazatot - tudatta Kis Miklós Zsolt, aki szerint a nagy kérdés, hogy a következő ciklusban rendelkezésre állnak-e az agrárium számára uniós források.A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben az EB többet vár el a gazdáktól a környezet- és természetvédelem területén, az ehhez kapcsolódó kompenzáció csökkenne, a felszabaduló forrásokat pedig a migráció területére csoportosítanák át.

Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta, a támogatáscsökkentés az élelmiszerárak emelkedésén keresztül minden magyar állampolgárt érintene.

Továbbá kiemelte, ezért is rendkívül fontosak az európai parlamenti (EP) választások, hiszen a költségvetésről nem kizárólag a tagállamok vezetőiből álló tanács dönt, abban fontos szerepe van a EP-nek is.