Gyurcsányné nemzetállam-ellenes tervével ért egyet a Jobbik EP-listavezetője

2019.04.02. 14:32

Egy nap eltéréssel teljesen más európai koncepciót vázolt a Jobbik EP-listájának első helyén lévő Gyöngyösi Márton és a második helyén szereplő Balczó Zoltán. Úgy tűnik, ismét zűrzavar van a Jobbikban. Sőt, lehet, hogy nem is akármekkora a zűrzavar. Gyöngyösi Márton, a Balczó Zoltánhoz hasonlóan antiszemitizmusával lebukott Jobbik-vezető lényegét tekintve Gyurcsányné nemzetállam-ellenes koncepciójával ért egyet.

Alig több, mint másfél hónap múlva európai parlamenti választás lesz, így nem tűnik lehetetlennek az elképzelés, miszerint a pártok ekkorra már egy kiforrott programot kínálnak választóiknak, vagy legalábbis valamiféle konzekvens tervet vázolnak. Normális helyzetben ez valóban alap lenne, csakhogy ismét megmutatta magát a Jobbik.

Mit is akarunk?

A májusi, Európa sorsának szempontjából sorsdöntő választáson meglehetősen nagy a tét, hiszen egymásnak feszülnek a migrációt ellenző, és az azt támogató erők. Ez leegyszerűsítve a következőt jelenti: egyes politikai csoportosulások szeretnék megőrizni a kontinens keresztény identitását, és ezzel összefüggésben a nemzetállamok megtartó erejében hisznek, míg mások egy egyesült, európai maszlag kialakítását szeretnék elérni, Európa hagyományainak figyelmen kívül hagyásával. A Jobbiknak ebben a nem túl bonyolult kérdésben kellene állást foglalnia, mégis melyik táborhoz tartozik. Ez a jelek szerint nem igazán megy Sneider Tamáséknak, hiszen még ebben a kérdésben sem képesek ugyanazt mondani listavezető politikusaik.

Múlt héten, egész pontosan március 28-án Balczó Zoltán, a párt EP-listájának második helyezettje Veszprémbe látogatott, ahol csekély érdeklődés mellett utcafórumot tartott. A politikus kérdésre válaszolva meghatározta, mi a "fő kérdés" a választáson: "Európa egy államok feletti szuperállam irányába, vagy egy tagállami szuverenitást megtartó modell felé halad." Majd leszögezte, pártja a Nemzetek Európája koncepciót támogatja, az Európai Egyesült Államok elképzelésével szemben. 

Egy nap sem telt el, és a párt európai listavezetője teljesen mást mondott, mint párttársa. Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik elnökhelyettesével, frakcióvezetőjével készített interjút az Alfahír, amelyben a politikus kitért a dilemmára. "A Jobbik határozott álláspontja az, hogy a föderalizmus egy olyan sokszínű és összetett kontinensen, mint Európa, alkalmatlan, kivitelezhetetlen és kontraproduktív konstrukció. Ahogyan a „Nemzetek Európája" koncepción alapuló De Gaulle-i eszme is." A meghökkent riporter felhozta, hogy korábban a Nemzetek Európája modell mellett foglalt állást a Jobbik, amire Gyöngyösi úgy válaszolt, hogy azóta a világ globalizálttá vált. "Igen, de be kellett látnunk, a világ annyira nyitottá és globalizálttá vált, hogy a szűk értelemben vett szuverenitás védelmére épülő „Nemzetek Európája" koncepciótól is el kell mozdulni valamilyen irányba" - fogalmazott.

Nehéz eldönteni, hogy Balczó maradt le valamiről, vagy Gyöngyösi hamarabb kapott észbe, hogy most már Gyurcsányné koncepciójához kell alkalmazkodni, az viszont biztos, hogy 2014-ben a Jobbik európai programjának még Nemzetek Európája volt a címe. Nem mindenben gondolkodnak ilyen szerteágazóan: mindkét politikusra jellemző a zsidóellenesség, a magyar közélet legantiszemitább politikusai közé tartoznak. Gyöngyösi ez irányú tevékenységét nem kell bemutatni, Balczóról épp a minap hoztunk nyilvánosságra egy felvételt, amelyen azzal büszkélkedett, hogy benne volt az antiszemita évkönyvben. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK