Katonai emlékművet és utasforgalmi terminált adtak át Pápán

2019.04.02. 19:36

MiG 21-es katonai emlékművet és új utasforgalmi terminált adtak át Pápán.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ünnepségen azt mondta, hogy mindkettő a béke melletti elhivatottságáról tesz bizonyságot.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a MiG 21-es katonai emlékmű átadásán Pápán 2019. április 2-án.Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A 83-as út és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalom közepén felállított emlékmű a város és a katonák közös munkájának jelképe - hangsúlyozta.

Benkő Tibor kiemelte: a gép erőt sugároz, és emléket állít az életüket feláldozó hősöknek. 101. évfordulóját ünnepli a magyar önálló légierő - idézte fel, utalva arra, hogy az osztrák-magyar hadsereg repülőgépére először 1918-ban került fel magyar jelzés.

MiG 21-esek negyven éven át szolgáltak Magyarországon. A most emlékműként felállított gépet 1971 és 1990 között használták, mintegy 1800 órát repült, csaknem háromezer alkalommal szállt fel - ismertette.

A MiG 21-es katonai emlékmű az átadás napján Pápán 2019. április 2-án.Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A miniszter szólt arról is, hogy jelentős fejlesztéseket hajtanak végre a honvédség légierejénél: öt szállítógépet vettek, még három vásárlását tervezik, és 36 helikoptert is beszereznek a közeljövőben.

A pápai repülőtér új, négyszáz embert befogadó utasforgalmi termináljának átadási ünnepségén Benkő Tibor azt mondta, hogy a létesítmény főként a béketeremtést vállaló katonákat szolgálja majd ki.