Kocsis Máté: Magyarország a családtámogatás mellett kötelezte el magát

2019.04.02. 17:48

Magyarország és a kormány nem a bevándorlás szervezése, hanem a családok támogatása mellett kötelezte el magát - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy budapesti sajtótájékoztatón, miután előző nap az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta a kormány családvédelmi akciótervének bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat.

"Magyarország jövőjét nem a migránsokban, hanem a magyar gyermekekben látjuk biztosítottnak" - fogalmazott Kocsis Máté, kiemelve, hogy Magyarország első az európai uniós országok között a családtámogatásra költött források rangsorában.A frakcióvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a parlament döntése egy magas részvételű nemzeti konzultáción alapult.

Kocsis MátéForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez megerősítette a kormányoldalt abban - folytatta -, hogy a jövőben is legyenek nemzeti konzultációk az ország jövőjét meghatározó ügyekben.

Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a családvédelmi akcióterv nyújtotta új lehetőségek soha nem látott mozgásteret jelentenek a gyermeket vállaló fiataloknak. "Soha ennyi támogatást nem kaptak még Magyarországon a fiatalok a családalapításhoz, gyermekvállaláshoz, mint most" - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy azokat is segítik, akik már gyermeket nevelnek.

A hétpontos akcióterv négy pontja - a babaváró támogatás, a csok bővítése, a jelzáloghitel-elengedés körének kiterjesztése és mértékének bővülése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása - július 1-jén lép hatályba. A bölcsődei rendszer fejlesztése folyamatos, a további két ponthoz, a nagyszülői gyedhez és a négygyermekes édesanyák szja-mentességéhez pedig még szükség lesz az Országgyűlés döntésére az őszi ülésszakban - közölte.