A magyargyűlölő Judith Sargentinivel akarják rávenni Karácsony Gergelyék az MSZP-t, hogy engedelmeskedjenek nekik

Jávor Benedek
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely pártja egy sajátos videót tett közzé Facebook-oldalán, amelyen több, jelenlegi EP-képviselő arról beszél, hogy a következő ciklusban is szükség lenne az MSZP-Párbeszéd listán negyedik helyre szorult Jávor Benedekre. Lényegét tekintve Karácsony Gergely pártja - a maguk óvatoskodó módján - fenyegetik a szocialistákat. Listás szavazás lévén ugyanis nyilvánvalóan a szocialistáknak szólt az üzenet, azaz tovább folytatódik a harc a felek között. A reklámvideón feltűnik a magyar embereket büntetni akaró Judith Sargentini, Soros György egyik legmegbízhatóbb embere. Azaz: Soros embere kampányol Soros másik emberének (Jávor Benedeknek), és megpróbálja terrorizálni az MSZP-t. Azt akarják elérni, hogy Karácsony Gergelyék nullaszázalékos pártjának jelöltje, Jávor Benedek bejutó helyre kerüljön a két párt közös EP-listáján.
Vágólapra másolva!

Miután a szocialisták választmánya korábban úgy döntött, hogy csak a negyedik helyet engedi át a két párt közös európai parlamenti listáján a párbeszédes Jávor Benedeknek, komolyabb vita alakult ki a felek között. Ez odáig fajult, hogy Karácsony Gergely párttársa egy sajtótájékoztatón zsarolta meg saját szövetségesét. "Az MSZP-nek sem érdeke, hogy ne tartsa be a megállapodást" – szögezte le Jávor azt követelve, hogy Tóth Bertalan MSZP-elnök ígéretéhez hűen lépjen vissza majd a májusi EP-választás után a lista első helyéről. Az alacsony támogatottságú liberális-zöld párt ezután egy sajátos videót tett közzé közösségi oldalán. A felvételen egy sor európai politikust szólaltattak meg, akik elmondták, hogy mekkora szükség lenne Jávorra a következő ciklusban is. A következők lobbiztak a Párbeszéd politikusáért:

  • Judith Sargentini (zöld frakció): "Együtt dolgoztam Jávor Benedekkel az elmúlt öt évben. Ez egy sikeres együttműködés volt."
  • Sirpa Pietikäinen (néppárti frakció): "Jávor egy őszinte, elkötelezett és odaadó ember."
  • Petri Sarvamaa (néppárti frakció): "A demokrácia, az átláthatóság és a nyitottság valódi bajnoka."
  • Philippe Lamberts (zöld frakció): "Aki szeretne küzdeni a korrupció ellen, aki szeretné megvédeni a demokráciát, aki harcol az egyenlőtlenségek ellen, a klímaváltozás ellen. Jávor Benedek ilyen politikus."
  • Soroya Post (szocialista frakció): "Az egyik legnagyobb szövetségesem a romákkal kapcsolatos ügyekben... Hajrá Benedek! Hajrá Benedek!
  • Ama Gomes (szocialista frakció): "Mindenképpen szükségünk van Jávor Benedekre újra az Európai Parlamentben."

Mivel az európai parlamenti választást listás rendszerben tartják, így felmerül a kérdés, hogy mi értelme van egy politikus mellett ilyen látványosan kardoskodni, hiszen úgyis a pártlistára leadott szavazatok alapján kerül ki valaki Brüsszelbe. Két racionális magyarázat mutatkozik Karácsonyék lépésére: saját szavazóbázisuknak szól a videó, őket próbálják meggyőzni az "erődemonstrációval", vagy a szocialistáknak üzennek vele. Árulkodó, hogy a posztban elérhető link a "Segítsd Jávor Benedek EP-kampányát" elnevezésű oldalra irányít, ahol aktivistának lehet jelentkezni. "Ha fontosnak tartod, hogy a legaktívabb ellenzéki képviselő, Jávor Benedek, folytathassa a munkáját az Európa Parlamentben, segítsd az újraválasztási kampányát!" - szól a felhívás. A dolog érdekessége, hogy az egész oldal egyedül a párbeszédes politikussal foglalkozik, szövetségesük, a szocialisták mintha nem is léteznének. Mivel április végéig technikailag még van lehetőség módosítani a két párt EP-listájának összetételén, így minden bizonnyal tovább folyik a harc Jávor helye miatt, az MSZP és a Párbeszéd között.

De ami a lényeg: Soros egyik legmegbízhatóbb embere, a Magyarországot büntetni akaró Judith Sargentinivel próbálja rávenni a nullaszázalékos Karácsony Gergely-párt, a Párbeszéd az MSZP-t, hogy engedelmeskedjen: jelöltjük, a szintén sorosista Jávor Benedek biztos bejutó helyet kapjon. Ami jelen esetben az első két hely egyike lenne.