Juncker megint megvédte a bizottsági alelnökként kampányoló Timmermanst

European Parliament in Strasbourg epa04998134 Jean-Claude Juncker , President of the European Commission, kisses the head of First Vice-President of European Commission Frans Timmermans (R) of the Netherlands  before the key debate about the Conclusions o
epa04998134 Jean-Claude Juncker , President of the European Commission, kisses the head of First Vice-President of European Commission Frans Timmermans (R) of the Netherlands before the key debate about the Conclusions of the European Council meeting in the European Parliament in Strasbourg, France, 27 October 2015. EPA/Patrick Seeger
Vágólapra másolva!
A néppárti Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke semmi kifogásolnivalót nem talált abban, hogy alelnöke, a szocialista Frans Timmermans egyszerre végezze a munkáját az Európai Bizottságban, és legyen a szocialisták csúcsjelöltje az EP-választáson – mindez abból a levélből derült ki, amit Gulyás Gergely válaszként kapott a bizottsági elnöktől. A Miniszterelnökség vezetője korábban azt kérte Junckertől, hogy Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, az Európai Szocialisták választási csúcsjelöltjét vonják ki az Európai Bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban.
Vágólapra másolva!

Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, az Európai Szocialisták választási csúcsjelöltjét ki kell vonni az Európai Bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban – szerepelt abban a levélben, amit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter küldött Jean-Claude Junckernek, a bizottság elnökének még február 5-én.

A miniszter az után írt levelet, hogy Timmermans képviselte a bizottságot a magyar jogállamiságról szóló vitában az Európai Parlament január 30-i plenáris ülésén. Gulyás levele szerint az alelnök Magyarország régi bírálója, és

Timmermans nyugodtan kampányolhat tovább alelnökként

Juncker birtokunkba került válaszából egyértelműen kiderült, hogy nem menti fel Timmermanst, arra hivatkozva, hogy mostani kampánytevékenysége nem befolyásolja a bizottsági alelnöki munkájában.

Az EB elnöke szerint az európai bizottsági tagokra vonatkozó magatartási kódex nem tartalmaz olyan pontot, miszerint ne kampányolhatna egy bizottsági tag egy uniós választáson, sőt, ezt kifejezetten engedi.

Magyarán: Timmermans nyugodtan kampányolhat bizottsági alelnöki „munkaidejében”.

Juncker azzal is érvel, hogy Timmermans az Európai Bizottság első alelnökeként mindig is az unió érdekeit képviselte, és védte az európai értékeket, bár ez önmagában – ha így is van – nem válasz arra a kérdésre, hogyan kampányolhat bizottsági alelnökként. Juncker szerint, mivel a bizottsági tagok nem civil szereplők, ezért nem is lehet a szerepüket összehasonlítani azokkal, akik az EU egyéb intézményeiben dolgoznak, de az EP-képviselőkkel sem. Emellett elismerte ugyan, hogy a bizottsági tagok a nemzeti választási kampányokban nem vehetnek részt, de azt állította, hogy az uniós kampány más elbírálás alá esik.

Vagyis: Timmermans kampányolását Juncker gyakorlatilag munkája részének nyilvánította.

Jean-Claude Juncker egyértelműen kiállt Soros György leghűségesebb embere mellett Forrás: EPA/Patrick Seeger

Juncker tehát nem válaszolt arra, hogyan lehetséges, hogy valaki a szocialisták csúcsjelöltjeként végezzen pártatlan munkát. A bizottság isiászos elnöke a megfoghatatlan „uniós értékek” mögé bújt, és mivel szerinte ezekért Timmermans kiáll, így nyugodtan kampányolhat egyszer pártszínekben, majd pedig dönthet a bizottságban.

Az uniós bizottság egyébként

2018 januárjában módosította a magatartási kódexet annak érdekében, hogy az uniós biztosok – akár az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltként – tevékenyen részt vehessenek az európai parlamenti választási kampányban

anélkül, hogy ideiglenesen le kellene mondaniuk a bizottságban betöltött tisztségükről.

Soros György egyik legfőbb szövetségese

Mint arról korábban beszámoltunk, Timmermans volt az egyik olyan EU-s vezető, akivel a legtöbbször találkozott a spekuláns az elmúlt években, és számos alkalommal kifejtette, hogy nagyra tartja, és többször meg is védte a bevándorláspárti spekulánst. „Semmi kétségem afelől, hogy őszintén és igazán elkötelezett a szabadság, a demokrácia és a polgárainak egyenlő jogokat biztosító nyílt társadalom mellett. Ezt az elkötelezettséget magam is osztottam szakmai pályafutásom során, és az utolsó leheletemig ragaszkodni fogok hozzá” – mondta korábban Sorosról.

A Die Zeit német hetilapnak adott 2017-es interjúban pedig Timmermanst „felháborította”, hogy Orbán Viktor bírálta Soros György tevékenységét. Timmermansról Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta a véleményét, amikor kifejtette: