Világosan kiderült, Orbán Viktor politikája sikeres

ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. március 23. Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciáján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 23-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor és kormánya 2010 után politikai választ adott a válságra, és ez kiverte a nyugati elit körében a biztosítékot – mondta Schmidt Mária a megújult XXI. Század Intézet budapesti konferenciáján, ahol a 11 évvel ezelőtt kezdődő gazdasági válság hatásait vizsgálták. A Terror Háza Múzeum főigazgatója beszélt arról is, hogy mára a magyar válságkezelés eredményét a legnagyobb kritikusok is elismerik, ami azt mutatja, hogy a gazdasági célokat érdemes a politikai célkitűzések alá helyezni. Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója arról beszélt, hogy a gazdasági válság világosan megmutatta, hogy a nyugati gazdasági és politikai modell sebezhető. Frank Füredi szociológus szerint a nyugati világban mára a pesszimista gondolkodás lett a meghatározó.
Vágólapra másolva!

Amikor a Lehman Brothers 2008. szeptemberében csődvédelmet kért, akkor a Dow Jones 777 pontot zuhant, mindez pedig egy láncreakciót indított el – mondta Lánczi Tamás. A XXI. Század Intézet igazgatója közölte, hogy

a válság eredményeképpen legalább nyolcmillió amerikai vesztette el az otthonát, majd pedig bankok tucatjai dőltek be, a munkanélküliségi ráta az egekbe ugrott.

A válsággal odaveszett a középosztály folyamatos gyarapodásának a mítosza – tette hozzá. Odaveszett a nyugati gazdaság növekedésének a mítosza is, ami annak fényében furcsa, hogy több ezer milliárd dollárt pumpáltak az érintett gazdaságokba.

Vezetési válság van Nyugaton

A hidegháborút megnyerő nagyhatalmakról kiderült, hogy sebezhetőek. A politikai elit pedig a 2008 előtti rendszert akarta restaurálni, miközben a válság felelősei mindent megúsztak – hívta fel a figyelmet Lánczi. A vezetési válság azóta is lebénítja a nyugati elitet, az Egyesült Államokban pedig nagyon mélyekké váltak a politikai árkok.

A választók és az elit között egyetlen közös pont van, mégpedig a kölcsönös frusztráció – mondta Lánczi Tamás.

Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet vezetője szerint a hidegháborút megnyerő nagyhatalmakról kiderült, hogy sebezhetőek Forrás: MTI/Illyés Tibor

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Project 28 kutatás szerint az európaiak pesszimisták, és nem kérnek a tömeges migrációból. Ma egyedül Kína lép fel azzal az igénnyel, hogy életformát kínáljon az Egyesült Államokkal szemben – mondta a szakember. A XXI. Század Intézet vezetője szólt arról is, hogy 2008 új korszakot nyitott a világtörténelemben, és az intézet a XXI. század új gondolatainak a szenvedélyes kutatója lesz.

Orbán Viktor politikája sikeres volt

2008-ban azonnali döntéseket kellett volna hozniuk az uniós és nyugati elitnek, de csődöt mondtak – mondta Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója elmondta, a válság hatására Ázsia folytatta a felfele menetelését, miközben az EU válságba került.

Csupán a saját gazdasági érdekeiket követték, a gazdaságot a politika fölé helyezték – tette hozzá.

Orbán Viktor és kormánya 2010 után politikai választ adott a válságra, és ez kiverte a nyugati elit körében a biztosítékot – mondta Schmidt Mária. Orbán a gazdaságpolitikáját a politikai célok alá helyezte, a válság terheit pedig szétterítette a felelősök között is. Mindehhez bátorságra, és előrelátásra volt szüksége, valamint erős választói felhatalmazásra –tette hozzá. Mára kiderült, hogy Orbán Viktor politikája sikeres volt, és ezt ellenfelei is elismerik – hívta fel a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Sikertelen válságkezelés

Schmidt Mária elmondta, hogy azok a válságkezelési módszerek, amelyek az elit megmentését szolgálták, sikertelenek voltak. A középosztály meggyengült Nyugaton, és ez alapvetően rendítette meg a politikai rendszereket, és gyengítette meg a hagyományos pártok befolyását. Az elmúlt évtizedekben meghatározó neoliberális politika cserben hagyta a társadalmat, az egyenlőtlenségek növekedtek – mondta a szakember. Orbán Viktor kimondta, hogy Magyarország szakít azzal a liberalizmussal, ami válságba sodorta Magyarországot és Európát is – hangsúlyozta a szakember.

Orbán Viktor volt az, aki kimondta, hogy a Nyugaton rendszerválság van, aminek óriási hatása volt

- hívta fel a figyelmet Schmidt Mária. Még az amerikai elnökök is tudták, hogy a nyugati liberális rend megbukott, ezért is támadták a magyar kormányfőt – mondta a szakember. Orbán Viktor hadat üzent az elitnek – tette hozzá.

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy Orbán Viktor volt az, aki kimondta, hogy a Nyugaton rendszerválság van, aminek óriási hatása volt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Görög sorsra jutott volna Magyarország

Schmidt Mária a görög válság kapcsán tette fel a kérdést, hogy miért hagyták, hogy meghamisítsák az adatokat? Görögország nyolc év alatt a GDP 26 százalékára tehető megszorítást eszközölt, jelenleg 320 milliárd eurós adósságterhet cipel. Hasonló volt a helyzet a wiemari Németországban, az eredmény pedig ismert – mondta a szakember. Hasonló helyzetben lenne Magyarország is jelenleg, ha a kormány korábban nem szakít az IMF-el – hívta fel a figyelmet Schmidt.

Gazdasági és politikai ellentétek feszítik jelenleg az uniót – mondta Schmidt.

A válság eredménye az lett, hogy az adós országok nem folytathatnak önálló gazdaságpolitikát, az emberek csak kormányt választhatnak, de nem választhatnak politikát. Orbán Viktor nem volt hajlandó elfogadni ezt a keretet – tette hozzá.

Nem a többi civilizáció jelenti a veszélyt

A liberális demokrácia a jognak is alárendelte a politikát, az EU-t nem felelős politikusok irányítják, hanem arctalan szereplők. Mindez a szovjet birodalmat idézi, ahol mindent a politikának rendeltek alá, és ezzel megölték a szabadságot.

A politika ma nemcsak a gazdasággal, hanem a bürokrácia önérdekével szemben is alulmarad – mondta Schmidt Mária. A politikát az elit felül akarja írni a joggal, hasonló módon a civileket is ki akarják vonni a politika ellenőrzése alól, és hasonló a helyzet a bíróságokkal.

Ha ez a folyamat erősödik, akkor a nemzetállamoktól a nemzetek feletti szereplőkhöz kerül a hatalom – mondta Schmidt Mária. A fenti aránytalanságok miatt minden erővel a szabadság és a demokrácia megmentésére kell összpontosítani. A legnagyobb veszélyt nem a többi civilizáció jelenti, hanem a saját érdekeinknek a háttérbe helyezése – hívta fel a figyelmet a Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki kiemelte, hogy a nemzetállamok megőrzése mindenek fellett áll.

Orbán Viktor politikájáról egyértelműen kiderült, hogy sikeres volt Fotó: Polyák Attila - Origo

A gazdasági megnyerte, a kulturális harcot elveszítette a jobboldal

Frank Füredi szociológus arról beszélt, hogy a 2008-as válság megmutatta, hogy bár korábban a jobboldal megnyerte a gazdasági harcot, de a kulturális harcot elveszítette. Szólt arról is, mindenki azt gondolta, hogy Reagan-Theatcher politika fogja uralni a világot, de nem foglalkoztak azzal, hogy a mélyben már változik a világ. A válsággal együtt a kultúrában is válság keletkezett. Ennek eredménye, hogy az emberek egyre pesszimistábbak, és nem hisznek a hagyományokban – tette hozzá.

Füredi elmondta, erre a pesszimizmusra építenek azok, akik szerint félni kell a jövőtől, így pedig nincs szükség gyermekekre, és túl sok ember él a Földön.

Ez nem lenne nagy probléma, ha csak egy kisebbség véleménye lenne, azonban a média és az elit egy jelentős része ennek szellemében beszél

- mondta a professzor. Úgy látja, a pesszimizmus teljesen eluralkodott a nyugati fiatalság körében, aminek az egyik legfőbb jellemzője, hogy mindenféle egészségügyi problémájuk van, és a szüleiket hibáztatják, hogy ők felelősek a problémákért. Mindezzel szemben Ázsiában pozitív hozzáállás a jellemző, míg Európában a negatív attitűd.

Brüsszel elhozza nekünk a Maghrebet

Békés Márton szerint egy korszakfordulót élünk, amikor a korábbi liberális világrend visszaszorulóban van, míg a nemzeti szuverenitás erősödőben van. A szakember arról beszélt, hogy a korábbi politikai törésvonalak megváltoztak, az államok állnak szemben az elittel. A különböző ideológiákhoz tartozók éppen ezért lényegesen könnyebben tudnak összefogni a fentiekkel szemben - tette hozzá. Az elit része a brüsszeli vezetés is, akik céljaik megvalósításában kiemelt szerepet szánnak a multikulturalizmusnak.

A bevándorlásellenes társadalom áll szemben azzal a brüsszeli elittel szemben, akik elhozzák hozzánk a Maghrebet, míg ők a trópusokon nyaralnak

- mondta Békés.

Brüsszel 2010 óta folyamatos ostromállapotban van. Egyrészt a belső válságaik fenyegetik őket, másrészt kívülről a nép - mondta a szakember. Az elmúlt évek európai választásai egyértelműen mutatják, hogy változóban van a gondolkodás Európában. A jobboldali pártok az európai őshonos nemzeteket is képviselik, és képesek arra, hogy átlépjenek a korábbi osztálymeghatározásokon - mondta Békés Márton.