Kormányinfo: A magyar gazdaság egyelőre dinamikusan nő

2019.04.04. 13:18

Aggasztó, hogy terroristák juthatnak migránskártyához, és elfogadhatatlan, hogy az EU, illetve az ENSZ pénzzel segíti az utazásukat, Európában tartózkodásukat, ezért Brüsszelnek minél előbb le kell állítania a programot – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője. 

Brüsszelnek mielőbb le kell állítania a migránskártyaprogramot – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A miniszter kiemelte: aggasztó, hogy terroristák juthatnak migránskártyához, és elfogadhatatlan, hogy az EU, illetve az ENSZ pénzzel segíti az utazásukat, Európában tartózkodásukat. Hangsúlyozta: a kormánynak információi vannak arról, hogy létezik a migránskaraván veszélye. Nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült, és képes megvédeni az országot. 

Gulyás Gergely: Brüsszelnek mielőbb le kell állítania a migránskártyaprogramotForrás: MTI/Illyés Tibor

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az aggodalomra okot adó európai gazdasági adatok ellenére a magyar gazdaság alapjai stabilak, és a gazdasági növekedés tartalékai biztosítottak. Gulyás Gergely közölte: bár tapasztalható egy megtorpanás a világgazdaságban, főleg az európai gazdaságban, az eurózónában, a magyar gazdaságnak vannak növekedési tartalékai, így a gazdasági válság elkerülhető, illetve Magyarország ebből kimaradhat. A magyar gazdaság egyelőre dinamikusan nő – tette hozzá. Elmondta: gazdasági akcióterv is készül, konkrét bejelentések, programok lesznek, amelyek a magyaroknak is megtakarításaik szempontjából kedvező lehetőségeket tartogatnak.

Indul a falusi csok

Július 1-jétől indul a falusi csok, a kormány legutóbbi ülésén döntött a támogatás részletszabályairól – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint összesen 2486 települést érint a program, amely a tanyákra teljes egészében kiterjed. A falusi csoktól azt várják – mondta a miniszter –, hogy segítse a vidék népességmegtartó erejét, hogy ne néptelenedjenek el a falvak. A takarékszövetkezetekre kiemelt partnerként számítanak a falusi csok folyósításában – tette hozzá.

Segítséget kapnak a gazdák az aszálykárokraForrás: MTI/Illyés Tibor

Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a termelők idén eddig mintegy 550 aszálykárt jelentettek be körülbelül 24 ezer hektárnyi területre. A gazdáknak az Agrárminisztérium által kifejlesztett agrárkárenyhítési rendszer nyújt segítséget – közölte Gulyás Gergely. Hangsúlyozta, az agrártárca felkészült arra, hogy mindent megtegyen a kárenyhítés érdekében. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban beszámolt az öntözési idény meghosszabbításáról, jelezve: a kormány hosszú távon is olyan öntözőrendszer kialakítását szeretné támogatni, amely lehetővé tenné, hogy az időjárás kisebb hatással legyen az agráriumra.