Karácsony Gergely, a baloldal egyik főpolgármester-jelöltje az egyre terebélyesedő zuglói parkolási botrány ügyében igyekszik úgy tenni, mintha neki semmi köze nem lett volna ehhez a dologhoz, mintha nem is ő lenne Budapest XIV. kerületének polgármestere, és teljesen a képviselő-testületre tolná a mutyigyanús ügyletet. Mint emlékezetes, Zuglóban egy konzorcium nyerte el a parkolóórák állítására és karbantartására irányuló közbeszerzést, amely konzorcium jóval drágábban végezte el ezt a szolgáltatást Zuglóban, mint a város más részein, és valahogy az olcsóbb ajánlatot tevőt kizárták a közbeszerzési eljárás során. A nyertes cégcsoport tagja az a C-Ware Kft. is, amely szorosan köthető a VI. kerületi szocialistaközeli botránycéghez, a Centrum Parkoló Kft.-hez, amelynek tevékenysége miatt Fürst György korábbi alpolgármester bíróság elé került. A cégcsoport a gyanúsan megnyert közbeszerzés után aztán oly módon üzemeltette a zuglói parkolást, hogy, ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, több mint 700 milliós veszteséget termeltek Zuglónak. Mit tesz ilyenkor a Karácsony Gergely által vezetett kerület? Netán kezdeményezi a szerződésmódosítást az ár csökkentésére a céggel? Esetleg megpróbálja felmondani a szerződést? Dehogy, igyekszik újra megnyeretni ugyanezzel a céggel egy további, több mint 400 milliós parkolási közbeszerzést, hogy tovább működhessen a zuglói parkolási mutyi. Az esetre nem évekkel ezelőtt, hanem idén februárban került sor a Döntőbizottság végzése szerint. Ráadásul olyan szánalmas módon igyekezett a Karácsony Gergely vezette önkormányzat kikerülni a valódi versenyt és odaítélni a C-Ware-nek az újabb, közel félmilliárdos projektet, hogy az a Közbeszerzési Döntőbizottságnak is feltűnt, és kezdeményezte az újabb bírságot kilátásba helyező jogorvoslati eljárást a zuglói önkormányzattal szemben.

Érdekes döntést közölt a Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: KDB) idén február végén a zuglói parkolást illetően. A KDB ugyanis végzéssel szüntetett meg egy jogorvoslati eljárást, amely eljárást Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatával szemben indított nem sokkal korábban. Kiderült ugyanis, hogy a magát tisztakezűnek hazudó, Karácsony Gergely által vezetett önkormányzat a botrányos és az egész sajtót bejárt előzmények után igyekezett most egy újabb 412 milliós közbeszerzést megnyeretni a C-Ware Kft.-vel, amely ugyanúgy parkolóautomaták beszerzésére, üzembe helyezésére, üzemeltetésére irányult, mint a korábbi alkalommal.

Budapest, 2019. március 23. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltjeForrás: MTI/Mónus Márton

No, de Karácsonyék, ha már lúd legyen kövér alapon, biztosra mentek, és  természetesen a versenyt is igyekeztek kizárni a közbeszerzés során, kamu indokkal, csak hogy a kedvencüket hozzák ki győztesnek. Ezért csúnyán fennakadtak a KDB „radarján." Ugyanis az egyre hízó zuglói parkolási botrány nem törte meg Karácsonyék ügyeskedési kedvét, és olyan jogcímre hivatkozva kívánták "elnyeretni" a 400 milliós projektet a már jól bevált céggel, a C-Ware-rel, amely szerint azért lett volna szükség a verseny kizárásával kizárólag a fenti cégtől ajánlatot kérnie az önkormányzatnak, mivel a szerződés műszaki-technikai sajátosságai azt indokolttá tették, és ahogy fogalmaznak, „nem létezik reális alternatíva beszerzési igényének kielégítésére" csak az adott céggel.  Azaz azt próbálták meg elhitetni a KDB-vel és a közvéleménnyel Karácsonyék, hogy a fenti botránycégen kívül nincs másik olyan cég széles e vidéken, amelyik a parkolóautomaták üzemelését el tudná látni. Méghozzá ennek műszaki okai lennének, a zuglói mese szerint. Na persze.

KDB év eleji döntése ZuglórólForrás: kozbeszerzes.hu

Ha valaki számára nem lenne nyilvánvaló, azért leírjuk, hogy Karácsonyék célja egyértelműen a már jól bejáratott mutyigyanús együttműködés folytatása lehetett ugyanazzal a céggel, amelyik már a korábbi gyanús konzorcium tagja is volt, akár annak is az árán - ahogy azt már korábban láttuk - hogy több százmilliós veszteséget okoznak Zuglónak. 
No, de a Közbeszerzési Hatóság észrevette a trükközést, és kezdeményezte a KDB-nél Zuglóval szemben a jogsértés megtörténtének megállapítását és a bírság kiszabását.  Mivel az önkormányzat nem tudta – hiszen honnan is tudta volna – bizonyítani, hogy joga lett volna a verseny kizárására, így inkább visszavonta az eljárást. Vélhetően azért, hogy elkerüljék a nagyobb botrányt, és az újabb kínos bírság fizetését.

Az első projekt is botrányba fulladt

Ahogy azt korábban megírtuk, sokáig úgy nézett ki, nem valósul meg Karácsony Gergely nagy álma, a fizetős parkolási rendszer az irányítása alatt álló kerületben. A sikertelen próbálkozások után végül 2017. szeptembertől mégiscsak zöld utat kapott a projekt, amelyről később kiderült, a legdrágább egész Budapesten.

Budapest, 2019. február 3. A baloldali pártok, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd és a Szolidaritás fővárosi előválasztásának győztese, Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje (b) és Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje (j) a Villányi úti Konferenciaközpontban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 3-án. Karácsony Gergely 27 598, Horváth Csaba 6535 szavazatot kapott. MTI/Máthé ZoltánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Később kiderült az is, hogy hiába kéri meg rendesen a szolgáltatás árát a XIV. kerületi önkormányzat, így is csúnyán veszteséges lett. Több meglehetősen erős kérdés felmerül a hírrel kapcsolatban.

Több mint 700 millió forintos veszteség lett a vége

A Budapest irányításáról álmodozó, a valóságban egy kerület vezetésére is alkalmatlan Karácsony Gergely jelen állás szerint még a fizetős parkolási rendszert is gyalázatosan működteti. A projekt kudarcáról Várnai László, a Civilzugló Egyesület zuglói képviselője számolt be blogján. Összesítéséből az derült ki, hogy Karácsony parkolási megoldása 2017-ben (ami nem is teljes év volt) 489.789.820, egy évvel később 249.439.981 forint veszteséget termelt az általa vezetett önkormányzatnak. 

Forrás: Várnai László blogja

A politikus emlékeztetett arra, hogy a parkolás bevezetésekor a zuglói polgármester még milliárdos nyereséget vizionált, a fejlesztések leendő forrásaként mutatta be a fizető parkolást.  "A mutyigyanúsan áterőltetett fizető parkolás meghökkentően nagy veszteséget hozott" – összegezte Karácsony álmának végkimenetelét.  A projekttel kapcsolatban kifogásolta az elszabadult árakat, erre példaként hozta fel, hogy a helyi vállalkozóknak 189 000 forintjába kerül a „kedvezményes" bérlet.

Karácsony Gergely közismert alkalmatlansága miatt egyébként Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy a sikertelen polgármestert voltaképpen gyámság alá kellene helyezni.