A NATO a történelem legsikeresebb katonai szövetsége

2019.04.05. 07:49

Szijjártó Péter azt mondta, a NATO-tagságunk jelentősége jóval nagyobb, mint azt néha gondolnánk. A külgazdasági és külügyminiszter azon a kerekasztal-beszélgetésen vett részt, amelyet a washingtoni lengyel nagykövetség rendezett helyi idő szerint csütörtökön a NATO-bővítés tanulságairól és az észak-atlanti szövetség jövőjéről.

A NATO jubileumi külügyminiszteri tanácskozása alkalmából rendezett konferencián Szijjártó Péter mellett Tomás Petrícek cseh és Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter vett részt.

A három külügyminiszter elmondta, hogy nem csupán a NATO alapításának 70. évfordulója van most, hanem éppen 20 évvel ezelőtt csatlakozott a katonai szövetséghez Magyarország, Lengyelország és Csehország is.

Csak azok értik meg ennek a jelentőségét, akik tudják, mi volt a kommunizmus. NATO-tagságunk jelentősége jóval nagyobb, mint azt néha gondolnánk

– mondta a magyar diplomácia irányítója.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy Magyarország idén megkezdte hadereje modernizálását és bővítette részvételét több NATO-misszióban is. A miniszter a koszovói, az afganisztáni és az iraki magyar szerepvállalást említette meg.

Szijjártó PéterForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán

Szijjártó Péter beszélt az Európára délről és délnyugatról érkező migrációs nyomás jelentőségéről, és veszélyeiről. Szerinte a NATO-nak figyelnie kell nemcsak Keletre, hanem Délre és Délnyugatra, az afrikai kontinensre is.

Ha nem vagyunk képesek megvédeni a határainkat, nem tudjuk megvédeni biztonságunkat sem

– mondta.

Jacek Czaputowicz elsősorban a NATO-t Oroszország részéről érő kihívásról beszélt. A lengyel külügyminiszter szerint az Egyesült Államoknak érdeke Európa biztonsága, Lengyelországnak pedig fontos érdek az amerikai katonai jelenlét lengyel földön, mert ez lenne a legerőteljesebb elrettentés Oroszország ellen.

Szeretnénk megnövelni az amerikai jelenlétet Lengyelországban

– mondta Czaputowicz.

Szijjártó Péter azt mondta, az új amerikai kormányzat gyökeresen változtatott a közép-európai politikáján, és ezt Magyarország örömmel fogadja.

A (belügyekbe) beavatkozás helyett kölcsönös tiszteleten alapuló amerikai politikát látunk

– mondta.

A miniszter beszélt Ukrajnáról is, utalva az ott élő őshonos magyar kisebbség helyzetére, jogaik csorbítására. Szerinte a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak csorbítása a NATO értékközösségének semmibevétele is.