Gulyás Gergely: Több mint kétszáz fórumot tart a Fidesz a kampányban

2019.04.05. 21:58

A Fidesz országszerte több mint kétszáz fórumot tart majd az európai parlamenti választás kampányában, ezeken miniszterek, államtitkárok és a kormánypárt vezető politikusai is részt vesznek - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Fidesz alelnöke pénteken, az InfoRádió Aréna című műsorában nyilatkozva.

A tárcavezető szerint a rendezvényeken szó lesz majd az Orbán Viktor miniszterelnök által napközben ismertetett hétpontos, a bevándorlás megállítását célzó programjáról is. Senki nem vitatja ugyanis, hogy az EP-választás egyik legfőbb kérdése a migráció, amilyenhez hasonló közös európai téma talán nem is volt korábban - fejtette ki.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az Európai Uniónak a lisszaboni szerződés értelmében tagállami hatáskörben kellene hagynia a migráció megítélését, vagyis arról a nemzetállamoknak kellene dönteniük saját hatáskörben, az uniónak pedig fel kell hagynia minden jelenlegi pártoló hozzáállásával.

A Fidesz alelnöke ismételten kijelentette, szeretnének az Európai Néppártban maradni, azonban ez csak a voksolás után, az összeurópai erőviszonyok kialakulása után dől el, és abban döntő fontosságú lesz, hogy a pártcsalád milyen politikai irányvonalat képvisel majd a migráció kezelésében.

Gulyás Gergely megerősítette azt is, bár Manfred Weber néppárti frakcióvezetővel szembeni szimpátiájuk nem nőtt a Fideszre tett kijelentései miatt, mégis őt jobb jelöltnek tartják az Európai Bizottság élére a szocialisták támogatta Frans Timmermansnál.Megjegyezte továbbá, a térség uniós tagállamai úgy érzik, szövetségeseiket Közép-Európában kell keresniük, vagyis a geopolitika meghatározóbb számukra, mint a politikai eszmerendszer.

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, Trócsányi László várható európai uniós szerepvállalása miatt új igazságügyi miniszter kinevezésére lesz szükség, ugyanakkor kormányátalakítási szándékról nem tud. Úgy fogalmazott, a kabinetben kollegiális, jó az együttműködés, ha voltak is feszültségek, azok megszűntek a tavalyi választás óta.

Gulyás Gergely a munkaerőhiány kezelésére vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette, a határon túli munkaerő-tartaléknak köszönhetően ma már évente több magyar érkezik az országba, mint ahányan az országot elhagyják.

Tájékoztatása alapján a kormány néhány héten belül bejelentheti azt a gazdaságvédelmi akciótervet, amely az eurózóna lassuló gazdaságának hatásai alól kívánja mentesíteni Magyarországot.