Magyarország berendelte Ukrajna budapesti nagykövetét

Kelemen Hunor RMDSZ elnöke RMDSZ ügyvezető elnöke költő politikus romániai magyar író újságíró
Kelemen Hunor RMDSZ elnöke RMDSZ ügyvezető elnöke költő politikus romániai magyar író újságíró 2017.02.09.
Vágólapra másolva!
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárának tájékoztatása szerint Magyarország elfogadhatatlannak tekinti Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kitiltását Ukrajnából, ezért Ukrajna budapesti nagykövetét hétfőre berendelték a Külügyminisztériumba.
Vágólapra másolva!

A Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért Felelős Államtitkár közleményében hangsúlyozta, hogy

már a sokadik elfogadhatatlan magyarellenes lépésnek tekintik, hogy Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét szombaton nem engedték be Ukrajnába.

Forrás: MTI/Kkm/Burger Zsolt

Kelemen Hunor a nap folyamán egy közösségi portálon közölte, hogy másfél évre kitiltották Ukrajnából. Ezt úgy tudta meg, hogy nem engedték be az országba. Az RMDSZ elnöke Ungvárra szeretett volna eljutni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megalapításának harmincadik évfordulójára.

Az ukrán határon egyórás várakozás és ellenőrzés után közölték vele, hogy nem léphet be Ukrajnába, de nem magyarázták meg neki, hogy miért.

Kelemen Hunor az MTI-nek telefonon elmondta, hogy román diplomata útlevéllel a Záhony-Csap határátkelőn szeretett volna belépni Ukrajnába, de közölték vele, hogy a két társa folytathatja az utat, neki azonban vissza kell fordulnia.

Kelemen Hunor Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ezek után azonnal tájékoztatta Románia külügyminiszterét a történtekről, hétfőn pedig panasszal fordul a bukaresti ukrán nagykövetséghez, és magyarázatot kér a történtekre.