Jön a szél és az eső

2019.04.07. 16:27

Vasárnap még főleg fátyolfelhők borítják az eget, hétfőn viszont már több lesz a gomolyfelhő, és Magyarország nagyobb részén eshet az eső.

A többórás napsütés mellett vasárnap sok fátyol-, és kevés gomolyfelhő várható, hétfőn azonban már a gomolyfelhők kerülnek túlsúlyba, a déli vidékeken pedig felhősebb körzetek is előfordulhatnak. A hajnali órákban néhol pára, foltokban köd lehet. Vasárnap délután elsősorban a délnyugati, este inkább a nyugati részeken várható záporeső, esetleg zivatar. Hétfőn a Dunántúlon alakulhatnak ki nagyobb számban záporok, illetve helyenként zivatarok, másutt csak futó zápor valószínű. Vasárnap a délkeleti, hétfőn a keleti, északkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 10 fok között alakul. Az Északi-középhegység völgyeiben lehet pár fokkal hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 19 és 26 fok között várható. Az Alföld északi részén lesz a legmelegebb.

Európa több részén is várható eső

Európa időjárásában a nagy változás megtörtént, az anticiklon már messze északkeleten, az Ural előterében jár. A magasnyomás délnyugati peremén viszont ciklonális görbületű örvény van, ami mentén felhősödés és kiterjedt csapadékzóna húzódik, havazás, havas eső, eső egyaránt előfordul. Kontinensünk középső részein több alacsonynyomású képződmény is van, amelyek hatására erősen felhős az ég, többfelé előfordul kisebb eső, zápor. A Földközi-tenger nyugati részén, a Baleár-szigetek felett lévő légörvény miatt zivatarok is kialakulnak a térségben. A legmelegebb a Balkán-félsziget nyugati részén van, itt gyakran 20 fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. Másutt általában 10 és 17 fok között alakul a hőmérséklet, az esővel, záporokkal tarkított vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb az idő. A Skandináv-félszigeten van a leghidegebb, itt akadnak olyan területek is, ahol az 5 fokot sem éri el a hőmérséklet a legmelegebb órákban. A Kárpát-medencébe hétfő estig továbbra is meleg, nedves légtömegek áramlanak, elősegítve a záporok, zivatarok kialakulását.